Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Ο Καβάφης στο Βερολίνο

Η ταινία «Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ επελέγη ως επίσημη συμμετοχή στο ZEBRA Poetry Film Festival, που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 22 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Το φεστιβάλ πρωτοξεκίνησε το 2002 και είναι διεθνώς το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους, που προβάλλει ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες βασίζονται στην ποίηση.

Εξαιτίας της πανδημίας, το φεστιβάλ πραγματοποιείται  διαδικτυακά, αξιοποιώντας παράλληλα την δυνατότητα video-on-demand του Vimeo και δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έχει πρόσβαση στις επιλεγμένες ταινίες του για ένα μήνα (Δεκέμβριο).

https://www.haus-fuer-poesie.org/en/zebra-poetry-film-festival/das-zebra-poetry-film-festival-berlin/about/

Η ταινία συμπεριλαμβάνεται στην ενότητα Nature Poetry

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φετινό ZEBRA Poetry Film Festival συμμετέχουν συνολικά 5 ταινίες από την Ελλάδα που είναι οι: “C. P. Cavafy | The City (Wherever I Turn My Eyes To) Panagiotis Kountouras, Aristarchos Papadaniel (ενότητα Nature Poetry), “Thalassa Mou” Loucas Tsilas (ενότητα Ocean Poetry), “Ana” Georgia Cartharis (ενότητα Mental Cinema), “Kordelio Generation Camp” Yannis Karamitros, Zazra Khaleed (ενότητα Internal and External Conflicts) και “Argonautica” International Junior High School of Acharnes (ενότητα U21).

Η ταινία «Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» ανήκει στο είδος του ποιητικού ντοκιμαντέρ προτείνοντας τον όρο οπτικοακουστικό επίγραμμα. Η επίσημη πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο 14ο Athens Animfest τον Μάρτιο του 2019, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού στις ελληνικές ταινίες. Σημαντικός σταθμός της ταινίας υπήρξε η επίσημη συμμετοχή της στο 24ο International Environmental Film Festival “Green Vision” τον Νοέμβριο του 2019 στην Αγία Πετρούπολη, που αποτελεί το πρώτο και παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στη Ρωσία. Στις αρχές του έτους, η ταινία συμπεριλήφθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στις 11 υποψήφιες ταινίες μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, από τις οποίες τα μέλη της ΕΑΚ κλήθηκαν να εκλέξουν τις 5 τελικές υποψήφιες για το Βραβείο Ίρις 2020.

Η ταινία συνεχίζει μέσα στον Νοέμβριο, το ταξίδι της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, με σταθμούς στο 11ο Amorgos Tourism Film Festival  (Special Environmental Selection) στην Αμοργό, στο 15ο CYIFF Cyprus International Film Festival στην Λευκωσία και στο 14ο Docfest στην Χαλκίδα.

Ταυτότητα

Μουσική – Ερμηνεία: Αρίσταρχος

Ιδέα – Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Κινηματογράφηση – Μοντάζ: Παναγιώτης Κουντουράς

Σχεδιασμός τίτλου – Animation: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Οπτικά εφέ: Πάνος Παπαδανιήλ

Ηχοληψία – Μίξη: Θοδωρής Ζευκιλής | SCA Studios

Μπάσο: Θοδωρής Ζευκιλής

Αγγλική απόδοση: Πιέρρα Φωτιάδου | Cosmos Translations

Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ

Παραγωγή: Syllipsis

Διάρκεια: 03’:25”

Ελλάδα 2019