Κινηματογράφος

Ο «Δράκος» στο Ίδρυμα Κακογιάννη

ΔΡΑΚΟΣ

Με την προβολή της ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 20:30, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική», που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, με 159 έργα, παρουσιάσε αντιπροσωπευτικά τη μακρόχρονη θητεία του Τάσου Ζωγράφου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, καθώς και πίνακες, δημιουργήματα της προσωπικής έκφρασης του σημαντικού καλλιτέχνη.

Ήταν ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Τάσου Ζωγράφου, ο οποίος συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς φιλοτέχνησε κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 ταινίες.

Σημαντική ήταν η αναφορά της έκθεσης και στο θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948 – 1950 ο Τάσος Ζωγράφος έφτιαχνε κοστούμια και σκηνικά για το ανέβασμα παραστάσεων, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο, τον οποίο γνώρισε εκεί.

500full.jpgΠέντε χρόνια μετά, το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετούσε τον «Δράκο», την ταινία που συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες του ελληνικού σινεμά, και είχε αναθέσει στον Τάσο Ζωγράφο να κάνει τα σκηνικά. Αυτή η συνεργασία ήταν η πρώτη δουλειά του Τάσου Ζωγράφου στον κινηματογράφο.

Η ταινία, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, που εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από την φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με τον «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.

Πριν την προβολή της ταινίας θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Προβολή της ταινίας: Δευτέρα 30 Ιουνίου και ώρα 8.30μμ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας// Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) – Τηλ. 210 34 18 579, Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00