Κινηματογράφος

Νέο Δ.Σ στο Κέντρο Κινηματογράφου

Ο Γιάννης Λεοντάρης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και γνωστός σκηνοθέτης, προΐσταται του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο

Κωνσταντίνος Τερζής (κριτικός κινηματογράφου) και μέλη οι Τίμων Κουλμάσης (σκηνοθέτης, παραγωγός), Αθανάσιος Σκρουμπέλος (σεναριογράφος, σκηνοθέτης), Δημήτριος Παπαϊωάννου (οικονομολόγος), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, μοντέζ) και Jan Rofekamp (παραγωγός, ειδικός σε θέματα διεθνούς προώθησης ταινιών).
Η θητεία του νέου Δ.Σ είναι τριετής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου η απόφαση για την πλήρη ανασυγκρότηση των οργάνων διοίκησης του ΕΚΚ, “ελήφθη μετά από έγγραφες καταγγελίες τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην παραίτηση τριών από τα επτά μέλη του, καθιστώντας τη λειτουργία του Οργανισμού εξαιρετικά προβληματική.
Οι καταγγελίες αφορούσαν σε εμφανείς δυσλειτουργίες που παρουσίασε η διοίκηση κατά το διάστημα τής μέχρι σήμερα θητείας της. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ είχε οριστεί στις 19 Μαρτίου 2015 με απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Μπαλτά και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ν. Ξυδάκη.
Τόσο οι λόγοι που επικαλούνται τα παραιτηθέντα μέλη, όσο και οι αναφορές που υποβλήθηκαν ενώπιον του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορούν σε μονομερείς ενέργειες του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ, που δεν συνάδουν προς τις αρχές της χρηστής διοίκησης ενός οργανισμού δημοσίου συμφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρεται η σύναψη σύμβασης μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή για τον καθορισμό αποδοχών του τελευταίου που υπερβαίνουν τις κατά νόμο προβλεπόμενες αποδοχές. Στην ίδια σύμβαση προβλέπεται η πλήρης αποζημίωση του Γενικού Διευθυντή, για όλη τη χρονική περίοδο της θητείας του, στην περίπτωση που αυτή λήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο. Επιπλέον, υπήρξε απόπειρα να επιβληθούν δια της συνομολόγησης «ρήτρας εμπιστευτικότητας» υπέρμετροι και δυσανάλογοι περιορισμοί στους εργαζόμενους του Κέντρου. Τέλος, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, η μη τήρηση επικυρωμένων πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και δυστοκία στην διερεύνηση προηγούμενων διαχειριστικών χρήσεων του Οργανισμού.
Της απόφασης για την ανασυγκρότηση του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, είχε προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με το Δ.Σ του Οργανισμού και τον Γενικό Διευθυντή προκειμένου ο Υπουργός να ενημερωθεί και να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων. Η συζήτηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ έθεσε ήδη από τη συνάντηση εκείνη την παραίτησή του στη διάθεση του Υπουργού.
Κατόπιν τούτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθίσταται υποχρεωμένο να προχωρήσει στη συγκρότηση νέου Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Σημειώνεται ότι το νέο Δ.Σ. οφείλει να οργανώσει την κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση της θέσης του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού”.