Κινηματογράφος

Με γυναικεία ματιά το Φεστιβάλ Πάτμου

Η πολιτική εξόριστη Ιρανή σκηνοθέτης Μάνια Ακμπαρί, η Βαλέρια Γκολίνο, η συνεργάτιδα και μόνιμη παραγωγός του Κεν Λόουτς Ρεμπέκα Ο’ Μπράιαν αλλά και η Ιωάννα Καρυστιάνη θα βρεθούν από αύριο στην Πάτμο όπου ανοίγει η αυλαία του 4ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του νησιού.

Η Βαλέρια Γκολίνο και η Μάνια Ακμπαρί θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους «Μέλι» και «From Tehran To London» αντίστοιχα και θα συμμετάσχουν και σε συζήτηση με θέμα «Οι γυναίκες πίσω από την κάμερα».

Θα παρευρεθεί επίσης ο γνωστός Αργεντινός σεναριογράφος και συγγραφέας Σαντιάγκο Αμιγκορένα («Ανάμεσα σε δύο κόσμους») που θα παραδώσει ένα masterclass για τη συγγραφή στο σινεμά. Στο ενδιαφέρον φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, περιλαμβάνονται 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 μικρού και 17 ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά στις ταινίες το «Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον, η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, το «Her» του Σπάικ Τζόνζι και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, που θα βρεθεί με τη σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη στο νησί για να προλογίσουν την ταινία τους.

Οι προβολές, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα και στο θερινό σινεμά που δημιουργήθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει το φεστιβαλ, σε ένα προστατευόμενο από την UNESCO σχολείο και στο ξενοδοχείο Patmos Aktis. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή μουσικών ντοκιμαντέρ.