Κινηματογράφος

Με εφηβική ορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

“Το αγόρι και ο κόσμος”, βραζιλιάνικη ταινία animation του Ale Abreu, τιμημένη με 27 βραβεία, που εντυπωσιάζει παγκοσμίως όπου κι αν προβάλλεται,

“ταινία αντικαπιταλιστική και τεχνικά πρωτοπόρα”, όπως τη χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, είναι αυτή που θα ανοίξει την αυλαία της φετινής 17ης διοργάνωσης, καθώς και της 4ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου.

Η ταινία, που είδαμε χθες σε δημοσιογραφική προβολή στην Αλκυονίδα, τιμήθηκε αρχικά με το βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ του Ανεσί της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο, και αμέσως μετά πήρε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Οτάβα του Καναδά. Από τότε έως σήμερα “συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της σε Φεστιβάλ και αίθουσες ‘τρελαίνοντας’ θεατές και κριτικούς”.

Menino_Mundo_19

“Το φιλμ συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική και δεν έχει διαλόγους για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express.

Το αγόρι και ο κόσμος” αφηγείται τις αλλαγές προς το χειρότερο που συμβαίνουν στον κόσμο μας. “Πρόκειται για φιλμ που εφαρμόζει μια τεχνική πρωτοπορία και μια διαλεκτική σχέση, περιέχοντας όλες τις μορφές του animation, από το παραδοσιακό έως το πλέον σύγχρονο. Όσον αφορά το αστικό περιβάλλον του φιλμ, θυμίζει τη ‘Μητρόπολη’ του Φριτς Λανγκ”, μας εξηγεί ο Δημήτρης Σπύρου.

gate

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που γίνεται φέτος 17 ετών, διαθέτει, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, “εφηβική ορμή και μεγάλη εμπειρία”. Χαρακτηρίστηκε το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, με ουσιαστική συμβολή την Camera Zizanio, ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, που προβάλλει τις δημιουργίες παιδιών και νέων. “Υπερτερούμε στην παιδαγωγική διάσταση και την ενεργητική συμμετοχή των νέων” υποστηρίζει ο κ. Σπύρου που πυροδότησε το 1990 το ντόπιο και διεθνές ενδιαφέρον με τον “Ψύλλο”, διαβλέποντας την ανυπαρξία ουσιαστικής παρουσίας του παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου. Ο ίδιος άνθρωπος κατάφερε να θεσμοθετήσει το φεστιβάλ το 1992, μυώντας και εμπνέοντας αρχικά τους εκπαιδευτικούς και βρίσκοντας συμπαραστάτες μεγάλο αριθμό πολιτών.

“Το αγόρι και ο κόσμος”, που ανοίγει το φετινό φεστιβάλ, θα προβληθεί στις 30 Νοεμβρίου ταυτόχρονα σε 8 ελληνικές πόλεις. Θα επαναληφθεί στην Αλκυονίδα από την Πέμπτη 11 έως την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Μάνια Ζούση