Κινηματογράφος

Κάθε μέρα άλλο έργο στο Cine Μελίνα

Σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ευρωπαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων, του “γερο – μάστορα του animation” όπως τον αποκαλούν οι κριτικοί κινηματογράφου, του Δανού Γιάννικ Χάστρουπ, προβάλλεται την Δευτέρα 27 Ιουλίου στον ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο της Δραπετσώνας Cine Μελίνα

η ταινία του «Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια».

Ο Χάστρουπ, όπως σημειώνει στη σελίδα του στο fb ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, «έχει δημιουργήσει δεκάδες ταινίες κινουμένων σχεδίων, όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Η ταινία του για ενήλικες με τίτλο “Το βιβλίο της ιστορίας” έκανε πάταγο πριν κάποιες δεκαετίες. Ήταν μια καθαρά μαρξιστική προσέγγιση στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και των πολιτικών συστημάτων.
Στο παραμύθι για δυο κουνουπάκια, ο Χάστρουπ (που εκτός από δημιουργός κινουμένων σχεδίων είναι και κεραμίστας και μουσικός της τζαζ) συνεργάζεται μετά πολλά χρόνια με τον κολλητό του φίλο Φλέμινγκ Κιστ Μόλερ και με διαβολεμένο κέφι και αχαλίνωτη φαντασία δημιουργούν ένα ανατρεπτικό, αναρχικό θα έλεγα κινούμενο σχέδιο για παιδιά κάθε ηλικίας. [Δεν έχω επικοινωνήσει πρόσφατα με τον φίλτατο Γιάννικ Χάστρουπ αλλά στοιχηματίζω ότι αυτό το διάστημα θα κάνει διακοπές στο Μόλυβο της Λέσβου, που λατρεύει και θεωρεί πως είναι το ομορφότερο μέρος του πλανήτη…]

Την 28 Ιουλίου το Cine Μελίνα προβάλλει «Το Παιδί Ζιγκ Ζαγκ».

 

zigzagkid-poster-final
Την πρώτη αστυνομική ταινία για παιδιά και νέους στην ιστορία του κινηματογράφου, που καταπιάνεται με ένα σπουδαίο θέμα. Την εσωτερική ανάγκη ενός παιδιού που δεν γνώρισε ποτέ τη μητέρα του, να μάθει για τη ζωή της, τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά και την προσωπικότητά της.
Από την Ολλανδία, χώρα που πρωτοπορεί στην παραγωγή ταινιών για παιδιά και νέους, μας έρχεται αυτή η ταινία. Σκηνοθέτης ο Βίνσεντ Μπολ, γνωστός από την νεανική ταινία Μινούς, που πριν μερικά χρόνια είχε έρθει πρώτη στο μποξ όφις στη χώρα αυτή. Το σενάριο βασίζεται στη βραβευμένη νουβέλα του διάσημου ισραηλινού συγγραφέα Νταβίντ Γκόσμαν.
Δυνατό κάστ με την Ιζαμπέλα Ροσελίνι στο ρόλο μιας “γυναίκας-αράχνης” και με τον σπουδαίο Βέρχαρντ Κλάουσνερ (γνωστό στο ελληνικό κοινό από την ταινία Λευκή Κορδέλα, όπου υποδυόταν τον αυστηρό ιερωμένο), στο ρόλο ενός “τζέντελμαν απατεώνα”.
Η ταινία έχει βραβευτεί σε δεκάδες διεθνή νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, αναδείχθηκε δε η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Νέους το 2013, βραβείο που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

*Από την σελίδα του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου στο fb