Κινηματογράφος

“Καλάβρυτα. Άνθρωποι και σκιές” στον Μικρόκοσμο

Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη μιας ομαδικής σφαγής ενός ολόκληρου χωριού, η βραβευμένη ταινία του Ηλία Γιαννακάκη «Καλάβρυτα. Άνθρωποι και σκιές», είναι μια ταινία συλλογικό – πορτρέτο των επιζώντων.

Όσων προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Η ταινία που απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης(Μάρτιος 2014) και το βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Αιγαίου(Σεπτέμβριος 2014), προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος έως και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου .

Την ίδια ώρα προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία τόσο στο εξωτερικό(Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Λος Άντζελες) όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Όσα τους είχαν απομείνει ζωντανά. Σε κρανίου τόπο. Οι μανάδες, ζωντανές-νεκρές, μεγάλωσαν τα παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι ο διχασμός και το ανάθεμα για τους αντάρτες που οι περισσότεροι ντόπιοι θεωρούν υπεύθυνους για τα αντίποινα. Παραβλέποντας, μέσα στον πόνο τους, ότι οι αντάρτες κράτησαν ψηλά την τιμή μιας ολόκληρης χώρας πολεμώντας με λύσσα τους εισβολείς. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;

Ώρες προβολής: 18.00 – 20.00 – 22.00