Κινηματογράφος

«Καλάβρυτα, Άνθρωποι και Σκιές» στην Αλκυονίδα

Το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Καλάβρυτα, Άνθρωποι και Σκιές» που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ιστορικής Ταινίας στο AegeanDocs 2014 προβάλλεται σήμερα Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στην Αλκυονίδα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

H ιστορία.

KALAVRYTA TRAILER EngSubs from Apostolia Papaioannou on Vimeo.

Καλάβρυτα, Δεκέμβριος 1943. Ερήμωση. Όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 ετών εκτελέστηκε.

Κάθε σπίτι στην πόλη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε αντίποινα, είπαν οι Γερμανοί, για 80 στρατιώτες της Βέρμαχτ, που σκοτώθηκαν από τους αντάρτες. Μόνο οι μητέρες, που  είχαν μείνει πίσω και τα μικρά παιδιά τους, επέζησαν. Σε μια ερημιά. Σ΄ ένα ζωντανό θάνατο οι μητέρες μεγάλωσαν τα παιδιά τους.

Τα παιδιά που είναι πλέον ηλικιωμένοι. Δεν είναι μόνο η μνήμη του αίματος και της καταστροφής, που τους στοιχειώνει. Είναι οι ερωτήσεις που ρίχνουν μια βαριά σκιά πάνω τους. Θα μπορούσε η σφαγή να είχε αποφευχθεί, αν οι αντάρτες δεν είχαν σκοτώσει τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη «αντίποινα»; Ή η λέξη ‘’ερήμωση». Κι ακόμα «Γιατί εμάς;»

Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, η ταινία είναι ένα συλλογικό πορτρέτο όσων επέζησαν, οι οποίοι αγωνιωδώς προσπαθούν για 70 χρόνια να κατανοήσουν ποιοί  πράγματι είναι και τι τους συνέβη.

ΠΡΟΒΟΛΗ: Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, 20.30

ΑΛΚΥΟΝΙΣ

Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.: 2108220008, 2108220023