Κινηματογράφος

Ισπανικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη

Από τις πιο αγαπημένες εθνικές κινηματογραφίες του ελληνικού κοινού, ο οξυδερκής και ανήσυχος ισπανικός κινηματογράφος, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος

που πραγματοποιείται έως την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τα φιλμ “Ο Νότος” του Βίκτορ Ερίθε, “Ο μικρός ταύρος” του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, “Η γλώσσα της πεταλούδας” του Χοσέ Λουίς Κουέρδα και “Μικρά μυστικά” των Χοσέ Κορμπάτσο και Χουάν Κρουθ.

el sur

“Ο Νότος”, είναι μία από τις τρεις μεγάλου μήκους ταινίες που, μαζί με “Το πνεύμα του μελισσιού” και “Το όνειρο του φωτός”, γύρισε ο Βίκτορ Ερίθε μέσα στα 50 χρόνια της κινηματογραφικής του πορείας. Οι ταινίες αυτές τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου σινεμά.

 

la-lengua-de-las-mariposas

“Η γλώσσα της πεταλούδας” του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, που απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια, αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν.

la vaquilla2

“Ο μικρός ταύρος” διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και σχολιάζει με μαύρο χιούμορ το κοινωνικό γίγνεσθαι και τις ατομικές συμπεριφορές και νοοτροπίες, σε μια σκοτεινή για την Ισπανία εποχή. Μια ξεκαρδιστική ματιά πάνω στην τρέλα της διαμάχης δημοκρατικών-φρανκιστών.

tapas

Τα “Μικρά μυστικά”, των Κορμπάτσο και Κρουθ διαδραματίζονται στο μπαρ του Λόλο, σε μια γειτονιά στα προάστια της Βαρκελώνης, όπου διαπλέκονται οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με «μικρά μυστικά». Η ταινία ουσιαστικά μιλά για τον φόβο της μοναξιάς και του θανάτου και την αδήριτη ανάγκη για επικοινωνία, αγάπη και έρωτα.