Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Οι βραβευμένες με το Lux “Ατίθασες” στο Ααβόρα

Η νικήτρια ταινία του φετινού βραβείου Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «Ατίθασες» (Mustang), που μόλις ανακοινώθηκε,  παρουσιάζεται σε πρώτη αθηναική προβολή την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ., στον κινηματογράφο Ααβόρα, στο πλαίσιο

του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Η ταινία, επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2016, είναι ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ενηλικίωσης, και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Deniz Gamze Ergüven.
Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται…

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Deniz Gamze Ergüven επικεντρώνεται στο τι σημαίνει να γεννηθείς κορίτσι στη σύγχρονη Τουρκία, σε μια αντιφατική κοινωνία όπου το μέλλον και η ζωή σου είναι προδιαγεγραμμένα. Η δημιουργός αποφασίζει να τοποθετήσει την ιστορία της σε ένα χωριό εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, ενισχύοντας την απομόνωση, αλλά και την καταπίεση που αισθάνονται οι ηρωίδες. Μια ιστορία ενηλικίωσης, όχι με τους ευνοϊκότερους όρους, αλλά με όπλο τον ισχυρό αδερφικό δεσμό και την ορμή ενός άγριου και ατίθασου αλόγου.

28ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου
Το Πανόραμα που διεξάγεται από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.
Οι κινηματογραφόφιλοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους πιο ιδιαίτερους και γόνιμους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά, τον βετεράνο σκηνοθέτη, Bertrand Tavernier, επίσημο προσκεκλημένο της φετινής διοργάνωσης.