Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

Η «Πρώτη Ύλη» στο Φεστιβάλ Ελαιώνα

Δημιουργός που δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα, ακούραστος εργάτης του «σινεμά» και της τηλεόρασης, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης παρουσιάζει την Πέμπτη 7 Μαΐου στο φεστιβάλ Ελαιώνα την «Πρώτη Ύλη» του.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει το σύμπαν των ρακοσυλλεκτών, εκείνων των ανθρώπων που ανακατώνουν καθημερινά τους σκουπιδοτενεκέδες της κοσμοπολίτικης Αθήνας αναζητώντας μέταλλα. Μιλά για τους ανθρώπους που ψάχνοντας την «Πρώτη Ύλη» γίνονται οι ίδιοι «Πρώτη Ύλη» ενός απάνθρωπου συστήματος στυγνής εκμετάλλευσης.

χρηστος

Το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη έχει προβληθεί σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ και τώρα επιστρέφει στους χώρους, όπου γεννήθηκε, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, που όπως λέει και ένας φίλος θεωρείται χρόνια «ο νεροχύτης της πόλης».

Λίγα λόγια για την Πρώτη Ύλη

«Ζουν σε παραγκουπόλεις στη σκιά του Παρθενώνα. Είναι παράνομοι μετανάστες αλλά ταυτόχρονα τα μόνα παραγωγικά χέρια που συλλέγουν τα πεταμένα μέταλλα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας. Συγκροτούν μια τεράστια άλλα άτυπη στρατιά. Κράτος και βιομήχανοι δεν τους καταγράφουν ούτε σαν πολίτες, ούτε σαν εργαζόμενους, ούτε καν σαν ανθρώπινες υπάρξεις. Καταγράφουν όμως το προϊόν του καθημερινού μόχθου τους : βάζουν στο στόμα τους τη λέξη ανακύκλωση και στην τσέπη τους λεφτά.

υλη3

Τρεις roma από την Αλβανία, δύο Ινδοί, ένας Τούρκος και ένας μόνο Έλληνας, ανάμεσά τους ένα παιδί, γίνονται το βλέμμα μας μέσα σε αυτό το τοπίο άγριας εκμετάλλευσης και ακραίων αντιφάσεων. Από τους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας, στις τοξικές μάντρες των γειτονιών του κέντρου, από τα καζάνια των χαλυβουργιών ως το βομβαρδισμένο Ναχρ-Αλ-Μπάρετ του Λιβάνου, το σίδερο που συλλέγουν γίνεται η πρώτη ύλη της ανοικοδόμησης σπιτιών, η πρώτη ύλη αυτοκινήτων και ψυγείων, η πρώτη ύλη μιας γιγάντιας οικονομίας που ανακυκλώνει τη δική τους εξαθλίωση αλλά και τα νεκρά πια στερεότυπα του δυτικού πολιτισμού.

Μάρτυρες πια αυτού του πολιτισμού, μέσα από τα παραπήγματά τους, ονειρεύονται τα χωριά που άφησαν και μετανιώνουν την ώρα που πίστεψαν τους δικούς μας μύθους. Στον αναπτυγμένο και δημοκρατικό κόσμο μας, εκείνοι κλέβουν από πλατείες το νερό που πίνουν, κοιμούνται μαζί με τα ποντίκια και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σκύβουν κάθε μέρα το κεφάλι στους αμέτρητους δικτατορίσκους που τους κλέβουν στο ζύγι και διατάσσουν τις τιμές.

υλη1

Στις παραγκουπόλεις της «Πρώτης ‘Υλης», όλων οι μεγάλες προσδοκίες ικανοποιούνται. Οι προσδοκίες των χαλυβουργιών για τζάμπα πρώτη ύλη, οι προσδοκίες των μεσαζόντων εμπόρων scrap για απέραντο μαύρο χρήμα, οι οικολογικές ευαισθησίες του κράτους. Συντρίβονται μόνο οι μικρές, των μικρών ανθρώπων.

Η λεηλασία των ζωών τους με φόντο τη λεηλατημένη Αθήνα των βίαιων επεισοδίων, των καμένων τραπεζών και των δημοσίων κτηρίων κάνει την ιστορία αυτών των desperandos, ιστορία μας. Ιστορία μιας Ευρώπης που από την πνευματικότητά, τις ιδέες, και τον ανθρωπισμό της, δεν διασώζει πια παρά μόνο μια σχετική ορολογία. Στις μητρικές γλώσσες των ηρώων μας, στα δικά τους αναλφάβητα χείλη, λέξεις για την ανακύκλωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί. Υπάρχουν μόνο «πρώτες λέξεις», όπως η ανάγκη, η δουλειά, το κρύο, η πείνα, ο θυμός, το άδικο. Η «Πρώτη Ύλη» είναι μια πορεία επιστροφής σε αυτές. Μια πορεία από τις λεωφόρους μιας μητρόπολης, στον πρωτογονισμό. Μια δοκιμασία μέσα στη καυτή ζέστη και το παγωμένο χιόνι που από τα σώματα των ηρώων της τρυπώνει στο μυαλό των θεατών της».

υλη2

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης θα συνομιλήσει με το κοινό.

info

Πέμπτη 7 Μαΐου

Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος 19: 30

Μαραθωνομάχων 8, Τηλ.: 210 4830330