Κινηματογράφος

Η Γυναίκα σε πρώτο πλάνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» και οι τρεις από τους τέσσερις φορείς που το δημιούργησαν, δηλαδή η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το Φεστιβάλ Μηδέν, ξεκινούν την διοργάνωση της δεύτερης περιόδου, με τίτλο: ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ.
Για τον εορτασμό της ημέρας οργανώνεται μια εκδήλωση με έδρα το Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, που τοποθετεί την γυναίκα ως δημιουργό σε πρώτο πλάνο.
Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα την γυναίκα, φτιαγμένες από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.

Πρόγραμμα

15:15 Πρόλογο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της βίας του Δήμου Καλαμάτας

16:00 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΔΕΝ «F for Female» (51’) παρουσιάζει 14 έργα (από 1 άνδρα και 13 γυναίκες καλλιτέχνες) από 9 χώρες: Καναδάς, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία

17:00 Docville-Λασκάρεως 99, Αθήνα, (47’)της Κατερίνας Πατρώνη. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις δύο γυναικών και πραγματεύεται ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας. Παρουσία της δημιουργού.

γυναικα 4
18:00 Excision (57’) της Βίκυς Βελλοπούλου
140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Παρουσία της δημιουργού.

 

biki velop

 

19:15 Συζήτηση με θέμα Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. Συμμετέχουν οι δημιουργοί των ταινιών με συντονίστρια την Αναστασία Λιόκουρα

20:15 Το Κουτί (11’) της Εύας Στεφανή
Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην βουβή τηλεοπτική της συσκευή. Παρουσία της δημιουργού.

 

ευα
20:30 Παίζοντας με τη Φωτιά (80’) της Αννέτας Παπαθανασίου
Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Παρουσία της δημιουργού.

 

aneta

22:00 Το Δέντρο και η Κούνια (108’) της Μαρίας Ντούζα
Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη. Παρουσία της δημιουργού.
ntoyza
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 στη Νέα Υόρκη από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών ως μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Μ. Ζ