Κινηματογράφος

Η Δράμα κατέβηκε στο Τριανόν

 

Στο “Τριανόν” της οδού Κοδριγκτώνος  κάνει στάση από σήμερα Πέμπτη  23 Οκτωβρίου, το  Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, πρώτο σταθμό ενός μεγάλου ταξιδιού σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει έως και τον επόμενο Σεπτέμβριο.

‘Εως και την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου λοιπόν, το Τριανόν θα προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του φετινού Ελληνικού και  Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, το σύνολο των ελληνικών φετινών διαγωνιζόμενων ταινιών και μαζί, ένα μοναδικό αφιέρωμα στις Πολωνικές ταινίες μικρού μήκους.
Θυμίζουμε πως φέτος, στην Δράμα, που γιόρτασε την συμπλήρωση 20 χρόνων από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος, προβλήθηκαν συνολικά 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματά αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της, ενώ 38 ταινίες (απο τις 165 αιτήσεις που κατατεθηκαν φέτος)διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ.

Οι φετινές «μικρές» είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation που φέτος συζητήθηκαν πολύ.

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, απασχόλησαν κάποιους φέτος. Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάση Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη, Ερρίκο Λίτση, Δημήτρη Πιατά, Γιώργο Κοτανίδη, Αλκη Παναγιωτίδη, αλλά και τους γνωστούς σκηνοθέτες Νίκο Καραθάνο και Σύλλα Τζουμέρκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη.
Σημειώστε πως οι βραβευμένες ταινίες του ελληνικού προγράμματος θα προβληθούν την πρώτη και την τελευταία μέρα της εκδήλωσης.

ΣΕΛ 52 ΤΡΕΙΣ ΑΥΓΟΥΛΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Φ.Τ

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ (18 ταινίες)

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το ειδικό πρόγραμμα των Πολωνικών ταινιών μικρού μήκους που φιλοξενεί φέτος το Φεστιβάλ, φανερώνοντας την παράδοση της χώρας στο είδος.

Θα παρουσιαστούν ταινίες πολύ διαφορετικής αισθητικής, οι οποίες προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε Φεστιβάλ τόσο στη Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει το “Millhaven” του Bartek Kulas και το “Esterhazy” του Izabela Plucińska (animation), τις ταινίες μυθοπλασίας “Frozenstories” του Grzegorz Jaroszuk και το “Twist & Blood” του Kuba Czekaj καθώς επίσης και ένα ντοκιμαντέρ “Outofreach” του Jakub Stożek.

Θα προβληθούν επίσης πιο πρόσφατες ταινίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.

Να πούμε εδώ πως το Ιδρυμα Κινηματογράφου της Κρακοβίας δημιουργήθηκε το 2003 με στόχο την εξασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κρακοβίας- του πιο παλιού Πολωνικού Φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στα ντοκιμαντέρ, τις μικρού μήκους ταινίες και τα κινούμενα σχέδια. Το 2007 το Ιδρυμα επεκτάθηκε με την δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης Ταινιών- το οποίο έχει ως σκοπό την Διεθνή διανομή ταινιών των Πολωνικών ντοκιμαντέρ και των ταινιών μικρού μήκους. Η δραστηριότητα του Οργανισμού που λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου βασίζεται σε 3 βασικά προγράμματα- τα Πολωνικά Ντοκιμαντέρ, τις Πολωνικές Ταινίες Μικρού Μήκους και τα Πολωνικά Κινούμενα Σχέδια .

 

4Α millhaven (1)