Κινηματογράφος

Οι “Νύχτες Πρεμιέρας” είναι εδώ

Πολλά αφιερώματα, ειδικές προβολές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίας και φυσικά πάρτι περιλαμβάνουν οι «Νύχτες Πρεμιέρας» που φέτος γίνονται 20 ετών.

Το 20 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα γίνει 17 έως 28 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες που θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν οι «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν που κάνουν πρεμιέρα στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνεται μια από τις σημαντικότερες φετινές ταινίες, το «’71» του Γιαν Ντεμάνζ, η ισπανική «10.000 Χιλιόμετρα», το νορβηγικό «Blind» με φωτογραφία του Θύμιου Μπακατάκη και το αργεντίνικο φιλμ ενηλικίωσης «Φυσικές Επιστήμες». Μαζί στην ίδια λίστα το βραβευμένο «Οχυρό Τίλντεν» , τα «Χέρια Βρώμικα» από την Κολομβία κ.α.

Σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον ιδιαίτερο Ρόμπερτ Όλτμαν, καθώς θα προβληθούν δέκα από τις πιο γνωστές ταινίες του, όπως και το αφιέρωμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι. Τιμή στα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Ντέρεκ Τζάρμαν αποτελεί η προβολή της ταινίας του «Jubilee».

Έντονη η ελληνική παρουσία

Το ελληνικό σινεμά, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, θα δώσει το παρών με τρεις πρεμιέρες: το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα και την ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Σε πρώτη προβολή προβάλλονται το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, η «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου, η «Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου, το «Commited» της Στελάνας Κλίρις, η «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, το ντοκιμαντέρ «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο» του Ηλία Γιαννακάκη. Σε «work in progress» θα προβληθούν οι «7 Θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα και το «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Τιμητικό αφιέρωμα θα γίνει σε έναν πρωτοπόρο, αλλά παραγνωρισμένο κινηματογραφιστή, τον Σταύρο Τορνέ. Θα προβληθούν ταινίες του, αλλά και το ντοκιμαντέρ του φίλου του, Σταύρου Καπλανίδη «Σταύρος Τορνές: Ο Φτωχός Κυνηγός του Νότου».

Με μια παράσταση – εγκατάσταση στην Τεχνόπολη θα τιμηθεί άλλος ένας παραγνωρισμένος, ο Κώστας Σφήκας. Θα προβληθεί η ταινία του το «Μοντέλο», μια ταινία που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των δομικών στοιχείων του κινηματογράφου, καθώς τα αμφισβητεί σε κάθε πλάνο.

Post «Blue Velvet»Days

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης επιλέγει πέντε αλλόκοτες ταινίες από την ιστορία του κινηματογράφου σε ένα αφιέρωμα με τίτλο Post «BlueVelvet»Days . Μια σειρά από τις πιο περίεργες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, άσκησαν έντονη κριτική στο αμερικανικό όνειρο και όλες τους υπήρξαν εμπορικές αποτυχίες, κοστίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις καριέρες των δημιουργών τους.

Στο τμήμα Μουσική και Φιλμ έχουν προγραμματιστεί το ντοκιμαντέρ «20.000 μέρες στη γη» για τον Νικ Κέιβ, ο «Ομορφος θόρυβος» και το “Pulp”, μια ταινία που καταγράφει την επιστροφή του συγκροτήματος της Disco στο Σέφιλντ για μια τελευταία συναυλία.

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, θα κλείσει με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε” του Ντέιβιντ Φίντσερ.