Κινηματογράφος

Ελληνικές ταινίες στο διεθνές φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

karlovy_vary_international_film_festival 2

Με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών ταινιών στο πρόγραμμά του, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Ιουλίου, το 49ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ετήσια κινηματογραφικά γεγονότα της Ευρώπης, με διάρκεια από 4 έως και 12 Ιουλίου, όπου παρουσιάζονται επιλεγμένες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν περίπου 200 ταινίες, εκ των οποίων περισσότερες από 50 είναι παγκόσμιες, διεθνείς ή ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Μεταξύ αυτών θα προβληθούν και πέντε σημαντικές ελληνικές ταινίες.

norway nightride (1)

Πρόκειται για το φιλμ «Νορβηγία», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα East of the West, που φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στην “Νορβηγία” ο Ζανό φτάνει πρώτη φορά στην Αθήνα. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

 

 

Στο τμήμα Another View συμμετέχουν οι ταινίες «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, που απέσπασε το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Στο τμήμα Ορίζοντες, που περιλαμβάνει πρόσφατες παραγωγές από όλο τον κόσμο, θα προβληθεί η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι» (Stratos), ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα Φόρουμ Ανεξάρτητων ταινιών συμμετέχει η ταινία του Ντανίλο Καπούτο με τίτλο «LateSeason», η οποία είναι ελληνική συμπαραγωγή και έχει ήδη βραβευτεί με το διεθνές βραβείο σεναρίου “madator”.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία «Xenia» έχει κάνει πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ των Κανών και το «Μικρό ψάρι» στο φεστιβάλ του Βερολίνου.  Η ταινία του Καπούτο περιλαμβάνει τρεις ιστορίες που τοποθετούνται σε ένα μικρό χωριό της νότιας Ιταλίας όπου κάθε αλλαγή μοιάζει αδύνατη. Ο Τσέζαρε θέλει να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική μουσική και εμπνέεται από τους ήχους που ο ίδιος καταγράφει γύρω από την πόλη . Ο Τζιοβάνι εργάζεται νυχτερινή βάρδια σε τοπικό ξενοδοχείο και υποφέρει από αϋπνίες και η Carosina που στοιχειώνει η σκληρή φωνή του νεκρού πατέρα της. Η ταινία έχει βραβευτεί με το διεθνές βραβείο σεναρίου “matador”.