Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Δημήτρης Νάκος: «Πώς γυρίστηκε η 4η Μαρτίου»

Για την περιπέτεια της «4ης Μαρτίου» της ταινίας που στο 38ο διεθνές φεστιβάλ Δράμας, απέσπασε τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας για τη Romanna Lobach και μοντάζ για τον Πάνο Βουτσαρά και στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Νύχτες Πρεμιέρας, ειδική μνεία για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Νάκος γράφει στο artplay.gr

ddddddddd 4

«Η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα από την Ουκρανία, προσέχει την κυρία Ουρανία σε ένα χωριό της Ελλάδας. Μόνο ο Χρήστος ξέρει το μυστικό της. Η 4η Μαρτίου είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Το σενάριο «4 Μαρτίου» υπήρχε εδώ και δύο χρόνια. Δεν είχε γυριστεί, γιατί δε μπορούσε να γίνει χωρίς χρηματοδότηση. Όταν τελικώς εγκρίθηκε η χρηματοδότησή της από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μπήκαμε άμεσα στη διαδικασία της προετοιμασίας.
Κρατώντας τη δομή και το βασικό στόρυ, το σενάριο ξαναγράφτηκε πάνω στη Romanna Lobach, όταν μού γεννήθηκε η ιδέα να είναι εκείνη η ηρωίδα και ήταν μεγάλη χαρά που δέχτηκε κι εκείνη και ο Παύλος Ιορδανόπουλος που αποδείχτηκε ιδανικός συμπρωταγωνιστής της. Και τα 2 αυτά παιδιά είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και άψογοι επαγγελματίες, συνδυασμός απαραίτητος για να έχει ένας ηθοποιός διάρκεια. Μεγάλη μου χαρά, όμως, ήταν που δέχτηκαν και όλοι οι άλλοι ηθοποιοί στους δεύτερους ρόλους. Οφείλω να υπογραμμίσω και τον σημαντικό ρόλο για την τελική διαμόρφωση του σεναρίου που έπαιξαν τα σεμινάρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με εισηγητές τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Γιατζουζάκη.

Η όλη προετοιμασία διήρκησε 6 μήνες, στους οποίους επεξεργαζόμασταν το ύφος της ταινίας, το καλλιτεχνικό της κομμάτι και όλο το παραγωγικό της μέρος. Τα γυρίσματα έγιναν στην Κύμη Ευβοίας, οπότε μόνο τα reperage που έπρεπε να γίνουν και η προετοιμασία των χώρων ήταν ένα ολόκληρο ταξίδι κάθε φορά. Η διαμόρφωση του σπιτιού έγινε σχεδόν από το μηδέν και η δουλειά της σκηνογράφου μας Νεφέλης Λιβιεράτου αποδείχτηκε πολύ ουσιαστική.

Ως προς τον τρόπο κινηματογράφησης, παίρνοντας απόσταση από το κείμενο, μιας που υπογράφω και το σενάριο, προσπάθησα να νιώσω τον εσωτερικό ρυθμό της ιστορίας. Έτσι, κατέληξα στην κάμερα στο χέρι, επιλογή στην οποία συμφώνησε και ο Γιάννης Φώτου, δ/ντης φωτογραφίας της ταινίας και στα λίγα πλάνα, αλλά με στακάτο μοντάζ. Στόχος μου ήταν να μπω κι εγώ κι ο θεατής στον κόσμο της ηρωίδας και να νιώσουμε την αγωνία της και τις ευαίσθητες ψυχικές ισορροπίες της. Ως προς αυτό δε θέλαμε έναν κραυγαλέο τρόπο παρουσίασης, ούτε μια κραυγαλέα ερμηνεία, αλλά μια μάλλον εσωτερική και σα να είναι έτοιμη η ηρωίδα να εκραγεί κάθε στιγμή, αλλά ποτέ να μην εκρήγνυται. Αυτό πιστεύω ότι το πετύχαμε και γι’ αυτό η ερμηνεία της Romanna έκανε δίκαια αίσθηση.

Αυτόν τον καιρό ασχολούμαι με το κλείσιμο της μικρού μήκους ταινίας «Χρήστος και Δήμητρα» σε σκηνοθεσία Αμέρισσας Μπάστα, στην οποία συνυπογράφω το σενάριο και την παραγωγή.
Η μεγάλου μήκους ταινία είναι στα σχέδια μου, ωστόσο δε θα ήθελα να κάνω κάτι βιαστικά και δίχως την κατάλληλη προετοιμασία, επομένως δε θα γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον. Μικρού μήκους θα ξαναέκανα αν ήταν μια ιδέα που θα μού άρεσε πολύ. Δεν είναι κάτι προγραμματισμένο, αλλά δεν είναι και κάτι που αποκλείω να συμβεί με το νέο έτος.

dddddddddd 2

Η ταινία πήρε μέρος στο Ffwrnes Ffilm Ffestival στην Ουαλία
και μέσα στον Οκτώβρη έχει γίνει δεκτή στα ακόλουθα φεστιβάλ:
International Film Festival Shortvisions Shangai, China (10/2015)
Cinetoro Film Festival, Colombia (10/2015)
Cinemed, Montpellier (10/2015)
Balkans Beyond Borders, Greece (10/2015)
Sose International Film Festival, Armenia(10/ 2015)

ddddddddd 3

Ο Δημήτρης Νάκος είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου. Έχει σπουδάσει «Πολιτιστική Διαχείριση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών μικρού μήκους.

Φιλμογραφία:
4 Μαρτίου, 15’, 2015/ Eβίβα, 16΄, 2014/ Θεράπων Ίππος (ντοκ.), 10΄, 2014/ Γης Μαδιάμ, 17’, 2013/ Οι παλιάτσοι, 6’/ 2012, Βίον Ανθόσπαρτον, 4’, 2011/ Τα μωρά τα φέρνει ένα πουλί, 3’, 2011/ Felix Culpa, 11΄, 2011/ Κάπου στον Χάρτη, 5’, 2010/ Ο Γιος, 6’, 2010/ Φωτεινή και Αλεξάνδρα, 17΄, 2009/ Μαζί, 14’, 2008

dddddddd 5

Σύνοψη 4ης Μαρτίου:
Cast: Romanna Lobach, Παύλος Ιορδανόπουλος, Όλγα Δαμάνη, Γιάννης Αναστασάκης, Σοφία Σεϊρλή, Αναστάσης Κολοβός
σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος/ παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης/ παραγωγή: t-shOrt, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Δημήτρης Νάκος/Συμπαραγωγός: Άγγελος Αργυρούλης (Stefilm)/ διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου/ μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς/ ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας/ σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου/ κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας)/ make-up artist Αγγελική Ράπτη/ α΄ βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Λεούση/ α΄ βοηθός οπερατέρ: Φάνης Καραγιώργος/ σχεδιασμός και τελική μίξη ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης (Dna Lab)/ colour grading: Saifedine Salim (Sklavis Film Lab.)