Κινηματογράφος

«Χρυσό Αλέξανδρο» στη Χάνα Σιγκούλα

Την μούσα του Ράινερ Βέρνερ Φασμίντερ, Χάνα Σιγκούλα, τίμησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντάς της σε μια ξεχωριστή τελετή τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, στο κατάμεστο Ολύμπιον, παρουσιάστηκε η μικρού μήκους ταινία Χάνα Χάνα, όπου η Χάνα Συγκούλα υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η ταινία συμπλέκει την προσωπική ιστορία της καλλιτέχνιδας με την τραγική ιστορία του Ολοκαυτώματος, όπως αυτή συμβολίζεται στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Αμέσως μετά, το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη Χάνα Συγκούλα σε μια ξεχωριστή εμφάνιση πάνω στη σκηνή του Ολύμπιον. Η καλλιτέχνιδα έκανε μια αναδρομή στην πορεία της στη ζωή και την τέχνη, μέσα από τραγούδια και ποιήματα που εξέφραζαν τις ανησυχίες και τα όνειρα της γενιάς της, της πρώτης γενιάς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από τη μουσική, η κ. Συγκούλα αναφέρθηκε στο βάρος της ενοχής που κουβαλούσε η γενιά της, καθώς και στα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλούσε το να είναι κανείς Γερμανός, ενώ επίσης μίλησε για τη ζωή, τον έρωτα και την ελευθερία. Συνοδεία πιάνου, η ίδια ερμήνευσε τραγούδια της Εντίθ Πιαφ, της Τζάνις Τσόπλιν, των Rolling Stones, των Steppenwoolf, των Beatles και του Τζον Λένον, καθώς επίσης και μελοποιημένα ποιήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το κοινό να την αποθεώνει με το χειροκρότημά του.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, επεσήμανε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα. Είμαι πιστός θαυμαστής της Χάνα Συγκούλα και χαίρομαι ιδιαίτερα που την έχουμε κοντά μας. Την ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη συναυλία που μας χάρισε. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη Χάνα Συγκούλα με το Χρυσό Αλέξανδρο, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την τιμούμε για τη συνολική της προσφορά της στην τέχνη του κινηματογράφου». Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε επίσης το Goethe-Institut Thessaloniki και ιδιαίτερα τον διευθυντή του Peter Panes, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση του αφιερώματος στη Χάνα Συγκούλα.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο απένειμε στη Χάνα Συγκούλα η Υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η κα Συγκούλα ευχαρίστησε -στα ελληνικά- το Φεστιβάλ για την τιμή και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη την προηγουμένη μέρα. «Χθες έδωσα συνεντεύξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με αυτό το όμορφο φως και τη θάλασσα δίπλα μου. Πίσω μου φαινόταν ο Λευκός Πύργος. Με ρώτησαν κάποια στιγμή αν ο πολιτισμός είναι το σπίτι μου. ‘’Νιώθω ότι το σπίτι μου είναι όλη η ανθρωπότητα’’, απάντησα. Μετά τη συνέντευξη, άκουσα ένα κορίτσι που μου έλεγε ‘’θες ένα δώρο;’’ και μου έδωσε έναν όμορφο πίνακα με λουλούδια. Και σήμερα, αυτό το βραβείο είναι το δεύτερο δώρο που μου δίνεται σε αυτή την πόλη. Ευχαριστώ», είπε η κα Συγκούλα.

Μετά τη βράβευση, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Όποιο κι αν είναι το όνειρο της Anne Imbert, με θέμα τη ζωή της Χάνα Συγκούλα.