Κινηματογράφος

Χρηματοδότηση ελληνικής συμπαραγωγής από το Eurimages

Η ταινία Στην Ηλικία μου κρύβομαι ακόμη για να καπνίσω, ελληνικής, γαλλικής και αλγερινής συμπαραγωγής εξασφάλισε το ποσό των 140.000€, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurimages, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Η συνάντηση έγινε από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου και το σχέδιο υποστήριξε ο Αλέξης Γρίβας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Κ. στο Eurimages.

Η ταινία που χρηματοδοτείται είναι η πρώτη μεγάλου μήκους της συγγραφέως αλγερινής καταγωγής, Ραϊάνα Ομπερμέγιερ και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της που παρουσιάστηκε το 2009 με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι. Η υπόθεση συγκεντρώνει εννέα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και βιωμάτων σε ένα χαμάμ στην Αλγερία κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων του ισλαμισμού… Η μοίρα εννέα γυναικών που επαναστατούν, ονειρεύονται ή υποκύπτουν. Μητέρες, ερωμένες ή «αγίες», συγκεντρωμένες σε μια “μήτρα”, το χαμάμ, όπου η μάχη ενάντια στην καταπίεση, τη βία και τον πόλεμο εκδηλώνεται μέσα από γέλια και κλάματα, από μυστικά και αποκαλύψεις.

HAMAM_BEY_HAMA_THESSALONIKI

Η παραγωγή ανήκει στις εταιρείες KG Productions του Κώστα και της Μισέλ Γαβρά από τη Γαλλια, Blonde S.A. της Φένιας Κοσοβίτσα από την Ελλάδα και Battam films από την Αλγερία. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Αλγερία και Γαλλία από τις 29 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου 2015. Πρόκειται για μια καθόλα γυναικεία ταινία, αφού τόσο το cast όσο και το τεχνικό προσωπικό απαρτίζονται αποκλειστικά από γυναίκες. Πρωταγωνίστρια είναι η διάσημη Παλαιστίνια ηθοποιός Hiam Abbass (φωτογραφία). Η ταινία θα χρηματοδοτηθεί επίσης και από το διμερές Ταμείο συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, το οποίο συστάθηκε στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και κινούμενης εικόνας (CNC) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).