Κινηματογράφος

Café Finovo και The Archelon Bubble

Δύο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Φυλακτού θα προβληθούν την Τετάρτη, 30 Ιουλίου, σε όλο το δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο του κύκλου προβολών επιλεγμένων ελληνικών ντοκιμαντέρ κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα. Πρόκειται για το Café Finovo (2013–53’) και το The Archelon Bubble (2008-30’)

Café Finovo

Το νεκροταφείο Alter St. Matthäus στο Βερολίνο – διάσημο ως η τελευταία κατοικία εξεχουσών προσωπικοτήτων της γερμανικής διανόησης, μεταξύ των οποίων οι Αδελφοί Γκρίμ – φιλοξενεί δραστηριότητες που κάθε άλλο παρά σχετίζονται με το θάνατο και το θρήνο. Λογοτεχνικά πρωινά, συναυλίες, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, και φυσικά τα λαχταριστά γλυκά του Café-Finovo, του πρώτου καφέ στη Γερμανία που λειτουργεί σε χώρο νεκροταφείου. Αν ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η έλλειψη εξοικείωσης προς αυτόν, ποια καλύτερη παρηγοριά από μια απρόβλεπτη, γεμάτη πλούσιες εικόνες και γεύσεις βόλτα στο νεκροταφείο; Σαν ένα παραμύθι από τους Αδελφούς Γκριμ…Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

 

The Archelon Bubble (2008-30’)

Κάθε χρόνο εθελοντές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στις κατασκηνώσεις του συλλόγου Αρχέλων (σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα) με σκοπό να προστατέψουν τους πληθυσμούς της. Οι εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας, προσφέρουν τον προσωπικό τους χρόνο. Ξυπνούν νωρίς το πρωί, περπατούν όλη τη νύχτα, ζουν σε κατασκήνωση χωρίς ρεύμα, και συντηρούν μια αξιοθαύμαστη κοινότητα, την οποία δένει η αγάπη τους για το περιβάλλον.

Ώρες προβολών:

Οι προβολές στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα και στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και θα αρχίσουν στις 19:00.

Οι προβολές στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο των μουσείων και θα αρχίσουν στις 21:00.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.