Κινηματογράφος

Αργυρή Πυραμίδα στην Μαργαρίτα Μαντά «Για Πάντα»

Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, την Αργυρή Πυραμίδα, βραβεύτηκε η Μαργαρίτα Μαντά για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο Για Πάντα στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Καϊρου, που ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Νοεμβρίου.

Η ιστορία, εκτυλίσσεται ανάμεσα στον Κώστα και την Άννα, δύο μοναχικούς ανθρώπους που ζουν σε μια πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη αγάπης, την Αθήνα. Οι πρωταγωνιστές θα συναντηθούν στην αυγή μιας καινούργιας, φωτεινής μέρας.

Το σενάριο ανήκει στη Μαργαρίτα Μαντά και η παραγωγή στη Falirο House, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, τους Κώστα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Κώστα Λαμπρόπουλο, Μαργαρίτα Μαντά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν η Άννα Μάσχα και ο Κώστας Φιλίππογλου.

Η ταινία Για Πάντα είναι αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, αφού η Μαργαρίτα Μαντά, υπήρξε βοηθός του επί σειρά ετών. Η ταινία διαγωνίστηκε ανάμεσα σε ακόμα 15 διεθνείς παραγωγές από 18 χώρες, η επιλογή των οποίων έγινε από το νέο πρόεδρο του Φεστιβάλ και γνωστό Αιγύπτιο κριτικό κινηματογράφου Σαμίρ Φαρίντ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργανώθηκε αφιέρωμα όπου προβληθήκαν 11 μεγάλου μήκους ταινίες, παραγωγής από το 1955 έως το 2011. Παρόντες ήταν ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, του οποίου η ταινία J.A.C.E. συμμετείχε στο αφιέρωμα, καθώς και η Φοίβη Αγγελοπούλου, ως ειδική καλεσμένη του Φεστιβάλ, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που προβλήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών, Πηνελόπης Τσιλίκα και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.