Animation Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

ANIMASYROS 8.0 «Λες και μάγια έχει κάνει»

8η χρονιά για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, το Animasyros, που λαμβάνει χώρα στη φιλόξενη αγκαλιά της αρχόντισσας Σύρου. «Λες και μάγια έχει κάνει»

κάθε χρόνο μεγαλύτερο, κάθε χρόνο και καλύτερο. Φέτος έκανε τη διαφορά  με την προσθήκη διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μεγάλου μήκους καθώς και την Αγορά· τoν πολύτιμο πυρήνα επαγγελματικής δικτύωσης δημιουργών και παραγωγών ταινιών κινουμένων σχεδίων, με ενδιαφέρουσες ομιλίες επαγγελματιών, τη λειτουργία βιντεοθήκης (Vidéothèque) και τις δράσεις Meet the Directors και Meet the Producers.

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣ  6Ο σκηνοθέτης-animator Dan Richards στο θέατρο «Απόλλων» παρουσιάζει δείγματα δουλειάς του στο πλαίσιο της Αγοράς.

Τη φετινή κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού και φοιτητικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους συνέθεσε ένα γυναικείο dream team αποτελούμενο από τη δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου -πρόεδρο της επιτροπής- και τις δημιουργούς ταινιών animation, Aliki Theofilopoulos, που δίνει χρώμα Ελλάδας στον πολύχρωμο κόσμο της Disney και της Spela Cadez, που εκπροσωπεί άξια με τις ταινίες της την τεχνική του puppet animation (animation με μαριονέτες). Eπίσημος προσκεκλημένος-έκπληξη ο Ari Folman, δημιουργός του συγκλονιστικού «Βαλς με τον Μπασίρ».

ΣΣΣΣΣΣΣΣ 2O Ari με τον Ari (Ari Folman, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ)

Σε αυτό το πλούσιο τετραήμερο προβολών, δράσεων και εργαστηρίων στο εμβληματικό θέατρο «Απόλλων», στον κινηματογράφο «Παλλάς», στο ατμοσφαιρικό «Ινστιτούτο Κυβέλη» (το σπίτι της σπουδαίας ηθοποιού)

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣ 4Βαλεντίνη και Κυβέλη· δισέγγονη και εγγονή αντίστοιχα, της μεγάλης ηθοποιού

στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι επισκέπτες-συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν, και μάλιστα δωρεάν, την εμπειρία του Animasyros 8.0.
Οι δικές μου φρέσκες μνήμες από αυτή την εμπειρία φέρνουν στο μυαλό την εξαίσια έναρξη του φεστιβάλ με τον επί σκηνής συνδυασμό όπερας και animation, όπου οι διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Βουδουράκη και Δημήτρης Πακσόγλου ερμήνευσαν αποσπάσματα από τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους σε animated φόντο δημιουργημένο από την Ειρήνη Βιανέλλη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη (ΕΛΣ). Συγκρατώ επίσης, την εμπνευστική ομιλία της Aliki Theofilopoulos, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα δημιουργικού ανθρώπου, που όχι μόνο κυνήγησε τα όνειρά της, αλλά μέσα από τις δυσκολίες ανακάλυψε ικανότητες που δεν είχε τολμήσει καν να φανταστεί.

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣ  5Spela Cadez, Tünde Vollenbroek, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Aliki Theofilopoulos.

Μάλιστα, σε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε, μου μίλησε για ένα νέο πρότζεκτ που οραματίζεται, το οποίο -αν προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν- θα κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Έλληνες. Ακόμη, τα θεαματικά αποκαλυπτήρια -σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση- δύο αποσπασμάτων από τη νέα stop motion ταινία με στοιχεία κλασικού κινουμένου σχεδίου και αφορμή το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», που ετοιμάζει o cool και με κοψιά κινηματογραφικού αστέρα, Ari Folman και η ευχή του στο αυτόγραφο που μου υπέγραψε “Το «Βαλς με τον Μπασίρ» να ήταν διά παντός η τελευταία πολεμική ταινία”.
Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τον σκηνοθέτη-animator Άγγελο Ρούβα μετά την παρουσίαση του εν εξελίξει έργου του “Mentor – What Else Than A Tragedy” στο κλειστό δείπνο εργασίας Meet the Producers. Τα χαμόγελα δικαίωσης των εκπαιδευτών εργαστηρίων Χριστίνας Ντεπιάν και Ιωάννας Γιακουμάτου, μετά το επιτυχές βιωματικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας για εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, όπου συμμετείχαν και μαθητές Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, καθώς και μέλη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Ερμούπολης-Σύρου.

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ  7

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα όλων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων από τους Roland Schütz/Αναστασία Δημητρά (ASIFA Workshop Group), Christel Degros/Iza Cracco/Άλκηστη Τσίκου (AWG), Ελένη Μούρη/Κωνσταντίνο Τηλιγάδη (TEI Αθηνών) Μιχάλη Μοσχούτη/Βασίλη Τζαβάρα/Ερατώ Τζαβάρα (GNOUS), Dan Richards/Α+C Studio και Wilson Lazaretti, που δηλώνουν τη δημιουργική διείσδυση του Animasyros στην τοπική κοινωνία.

Με την ευκαιρία αξίζει να αναφέρω την παράλληλη με το φεστιβάλ Animasyros διοργάνωση του επιμορφωτικού προγράμματος «Eκπαίδευση εκπαιδευτών στην ενσωμάτωση τεχνικών κινουμένων σχεδίων στις ελεύθερες δραστηριότητες των μαθητών. Εφαρμογή σε θέματα σχολικού εκφοβισμού» από το Πανεπιστημίου Αιγαίου με υπεύθυνο τον λέκτορα στην Πληροφορική Κινηματογραφία, Παναγιώτη Κυριακουλάκο -· δράση στην οποία είχα την τιμή μεταξύ άλλων μελών της ASIFA Hellas (Association International du Film d’ Animation – Ένωση Ελλήνων Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων) να συμμετέχω και εγώ ως μέλος, παρουσιάζοντας σε εκπαιδευτικούς τη χρήση και αξιοποίηση στην τάξη του πολυμεσικού πακέτου μάθησης «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» και των φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης».

Θα μου μείνουν επίσης, το γάργαρο γέλιο της Kasia Nalewajka που ήχησε ακόμη πιο γλυκά μετά τη βράβευση της stop motion ταινίας της “Pineapple Calamari” στο διεθνές φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα.

ΣΣΣΣΣΣΣΣ  10Η Kasia Nalewaska παραλαμβάνει από την Κριτική Επιτροπή, Πόλυ Λυκούργου, Aliki Theofilopoulos, Spela Cadez και τον πρόεδρο του Animasyros, Βασίλη Καραμητσάνη, το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας για την ταινία της “Pineapple Calamari” (UK).

Η έκπληξη του Εσθονού animator Sander Joon που μέσα σε ένα τετραήμερο είχε οικειοποιηθεί την ανοικτή επικοινωνία των Ελλήνων, κάτι που σίγουρα ένιωσαν και ο Αυστριακός Jürgen Hagler, curator του Ars Electronica Animation Festival και η Πολωνή σεναριογράφος Viola Pomorska-Yang. Η ξεχωριστή παρουσία της Ολλανδής Tünde Vollenbroek, διευθύντριας προγράμματος του KLIK! Amsterdam Animation Festival που ώρες-ώρες έδινε μια cosplay νότα στο χώρο. H θεατρικότατη παρουσία της Κυβέλης και της Βαλεντίνης, εγγονής και δισέγγονης, αντίστοιχα, της περίφημης ηθοποιού στο ομώνυμο Ινστιτούτο. Το κινηματογραφικό βλέμμα της Πόλυς Λυκούργου. H τολμηρή δημιουργική ματιά της γλυκύτατης Spela Cadez. Η dancing queen Aliki Theofilopoulos -ζωντανή πηγή των γεμάτων κίνηση σκίτσων της. Ο ευφράδης λόγος σε ελληνικά και αγγλικά του προέδρου του Animasyros Βασίλη Καραμητσάνη κατά τη διάρκεια παρουσίασης των τελετών έναρξης και λήξης. Το σπινθηροβόλο βλέμμα της διευθύντριας του Animasyros Μαρίας Ανεστοπούλου καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Τα φωτεινά νέα πρόσωπα που ήρθαν να συμπληρώσουν τη διευρυμένη ομάδα παραγωγής «Ανιμάνιαξ», καθώς και τα γνώριμα από το παρελθόν, που από την ίδια ή άλλη θέση δηλώνουν δυναμικό «παρών» στο αγαπημένο μας φεστιβάλ.

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣ  11

O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ μαζί με τον Φώτη Μαραγκό και τον Στάθη Κουρτίδη της ομάδας παραγωγής “Ανιμάνιαξ”

Τέλος, η απίστευτη χαρά η ταινία μου “The Rains of Castamere | An Animated Choreography of Departures” να κάνει την πρώτη της επίσημη φεστιβαλική προβολή στο Ελληνικό Πανόραμα αυτού του ξεχωριστού φεστιβάλ στην κατάμεστη από κοινό και ενθουσιασμό αίθουσα του θεάτρου «Απόλλων».

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣ 12

Εύχομαι ολόψυχα στο Animasyros πολλά, πολλά χρόνια με υγεία και… μαγεία!

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθέτης-Animator
04.10.2015