Κινηματογράφος

Αυτό το Όσκαρ ποιος θα το πάρει; (1η πρόγνωση)

Έληξε την περασμένη Κυριακή η πρώτη επίσημη εβδομάδα των πρόδρομων (των Όσκαρ) κινηματογραφικών βραβείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που μας επιτρέπει να δούμε ποιες ταινίες

και ποιοι δημιουργοί έχουν πάρει το προβάδισμα που μπορεί να τους οδηγήσει ως υποψήφιους στην 87η τελετή απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας φαίνεται πως διεκδικούν με αρκετές αξιώσεις, προς το παρόν, δύο ταινίες: Το τρίωρο Boyhood του Ρίτσαρντ Λίνκλειτερ και το Birdman του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου. Το Boyhood έχει κερδίσει κριτικούς και κοινό μιας και έχει καταφέρει να κάνει εισπράξεις δεκαπλάσιες του προϋπολογισμού του. Το Birdman έχει ήδη στην βαλίτσα του σειρά από βραβεία και υποψηφιότητες ενώ ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει σε σημαντικές αγορές εκτός των ΗΠΑ. Από κοντά φαίνεται να τις ακολουθούν τα φιλμ The Grand Budapest Hotel, A Most Violent Year, Whiplash, Selma και τα Gone Girl και The Imitation Game.

Στην κατηγορία καλύτερου σκηνοθέτη αυτή τη στιγμή προπορεύονται ο Λινκλέιτερ (Boyhood) και ο Ινιάριτου(Birdman) ενώ κοντά τους συναντάμε και μια γυναίκα σκηνοθέτη, την Ava DuVernay (Selma).

Στις κατηγορίες των ηθοποιών ξεκάθαρα φαβορί για τις υποψηφιότητες είναι οι: α) Μάικλ Κίτον (Birdman) στην κατηγορία Α΄ ανδρικού ρόλου, β) Τζούλιαν Μουρ (Still Alice) για το Α’ γυναικείο ρόλο, γ) Τζ. Κ. Σίμονς (Whiplash) και Έντουαρντ Νόρτον (Birdman) για το Β’ ανδρικό ρόλο και δ) Πατρίσια Αρκέτ (Boyhood), Έμα Στόουν (Birdman) και Τζέσικα Τσάστεϊν (A Most Violent Year).

Στα σενάρια, ανάλογα με την κατηγορία (πρωτότυπο ή διασκευασμένο), βλέπουμε να ξεχωρίζουν εκείνα των παρακάτω ταινιών: Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel, Inherent Vice, The LEGO Movie.

To The LEGO Movie, θα είναι πιθανότατα υποψήφιο και για καλύτερο φιλμ κινουμένων σχεδίων ενώ στην ίδια κατηγορία θα δούμε μάλλον και το The Tale of The Princess Kaguya.

Στην κατηγορία καλύτερου ξενόγλωσσου φιλμ φαίνεται πως, εκτός απροόπτου, υποψήφιες θα είναι το πολωνικό Ida, το βελγικό Δύο Μέρες Μια Νύχτα και πιθανόν το αργεντίνικο φιλμ Wild Tales.

Τέλος στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ προβάδισμα έχουν τα φιλμ Citizenfour και Life Itself, ενώ για τις τεχνικές κατηγορίες (φωτογραφία, μοντάζ, μουσική, κ.ά.) έχουμε δει να βραβεύονται την προηγούμενη εβδομάδα οι εξής ταινίες: Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel, Inherent Vice, Under the Skin, Mr. Turner και Snowpiercer.

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι περισσότερες ενώσεις επαγγελματιών του κινηματογράφου στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες ενώσεις κριτικών θα έχουν ανακοινώσει είτε τους νικητές τους,σε κάποιες από τις κατηγορίες που αναφέραμε, είτε τους υποψήφιούς τους. Έτσι στην δεύτερη πρόγνωση πριν την ανακοίνωση των οσκαρικών υποψηφιοτήτων στις 15 Γενάρη του 2015, θα δούμε ολοκληρωμένες τις πιθανές πεντάδες των διάσημων βραβείων.

Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις παραπάνω ταινίες είτε σε κάποια αίθουσα, να τις βρείτε στο γειτονικό σας DVD club ή ακόμα και να τις παραγγείλετε/αγοράσετε διαδικτυακά.

Εις το επανιδείν!

Χρήστος Καρανάτσης