Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στον «Ηνίοχο» του ελληνικού σινεμά

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του ταινία  «Μέχρι το πλοίο»  και δέκα από τον θάνατο του Αλέξη Δαμιανού, πραγματοποιείται ένα πολυήμερο αφιέρωμα στο έργο του,  5-11 Μαίου στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Μια δυνατή φωτιά», περιλαμβάνει προβολές, εκδηλώσεις  και συζητήσεις και την φιλοδοξία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού.

Θα προβληθούν οι τρεις ταινίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξη Δαμιανού, «Μέχρι το πλοίο» 1967, «Ευδοκία» 1971 και «Ηνίοχος» 1995

Στις προβολές θα παρευρίσκονται ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών για να θυμηθούν και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Επίσης  η ταινία με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Δαμιανό, «Τον Καιρό των Ελλήνων» 1981 του Λάκη Παπαστάθη.

Μια  ταινία μικρού μήκους με τον Δαμιανό στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, «Ο Κλέφτης»  1965 του Παντελή Βούλγαρη

Το πρώτο θεατρικό έργο «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945. Πρώτη σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Πρώτη παράσταση για την οποία τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και την χορωδία που συμμετείχε στην παράσταση διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Δ. Παντελιά, Παίζουν οι ηθοποιοί Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς.

Τέσσερα ντοκουμέντα για τον Αλέξη Δαμιανό, «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» 1995 Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη, «Αλέξης Δαμιανός» 1997 Ο έρωτας των πρώτων πλάνων της Π. Παναγιωτοπούλου,  «Λίγη φωτιά…» 2004 για τη ταινία Ηνίοχος του Δ. Παντελιά,  «Koιμάσαι άραγε;» 2016 για τον Αλέξη Δαμιανό  του Δ. Παντελιά.   «Γράμμα στον Αλέξη»  Φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό.  Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος και συνευρίσκεται με τους Λ. Παπαστάθη, Μ. Ευστρατιάδη, Δ. Αβδελιώδη, Π.  Βούλγαρη, Γ. Σμαραγδή, Α. Ρουμελιώτη, Π. Κάγιο, Δ. Παπαχρήστο, Γ. Μπακογιαννόπουλο, Νίνο Φενέκ Μικελίδη

«Η Θεατρική  Όψη του Αλέξη Δαμιανού». Ο  Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγήτης Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, 2007, θα παρουσιάσει την συνολική προσφορά του Α. Δαμιανού συγγραφέα-σκηνοθέτη-ηθοποιού στο Θέατρο.

«Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του  Δαμιανού. Ποιήματα και κείμενα του Α. Δαμιανού θα παρουσιάσει ο Κώστας Καναβούρης, ποιητής .

Μουσικές βραδιές με την μουσική των ταινιών του και τα τραγούδια που αγαπούσε. Θα παίξουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Βεργωτής,  Μάρκος Δαμιανός,  Πανίνος Δαμιανός, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Μανώλης Πάππος, Σπύρος  Χονδρός.  Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία)

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Συνδιοργάνωση : Εκδόσεις Αιγόκερως-Γιάννης Σολδάτος

Συμπαραγωγoί: Αλκυονίς Newstar Cinema art

Δημήτρης Παντελιάς

Παραγωγή: Blackbird production-Ελένη Κοσσυφίδου

Κινηματογράφος Αλκυονίδα Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Για τις προβολές των  3 ταινιών:  5,00 ευρώ γενική είσοδος, 3,00 ευρώ για σπουδαστές

Για τις εκδηλώσεις της εβδομάδας:  είσοδος ελεύθερη