Εικαστικά

Τα Σκιάχτρα του Αμπελώνα Σιγάλα

Την εφευρετικότητα, το χιούμορ, την χειροτεχνική τους δεινότητα, αλλά και την παιγνιώδη διάθεσή τους, επιστράτευαν αγρότες και μερακλήδες αμπελουργοί σε αυτόν τον τόπο, στήνοντας σκιάχτρα, σε κτήματα, χωράφια και αμπελοτόπια, για να προστατεύσουν τους καρπούς που ωρίμαζαν, από τα πεινασμένα πουλιά.

IMG_6846

Αυτές οι πρόχειρες αλλά και ευφάνταστες κατασκευές και δημιουργίες, έγιναν παράδοση, σε νησιά και αγροτικές περιοχές, όπου δεν είναι καθόλου σπάνιο ακόμα και σήμερα ο επισκέπτης να συναντήσει αυτές τις μοναχικές φιγούρες, φτιαγμένες με ευτελή υλικά, στημένες ή αιωρούμενες στα χωράφια για να τρομάζουν τους φυσικούς εχθρούς της παραγωγής του αγρότη.

Μορφές εκφοβιστικές ή αλλοπρόσαλλες, ενίοτε φτιαγμένες με φαντασία και χιούμορ, που συχνά αποτυπώνουν μια καλλιτεχνική ανάγκη έκφρασης πέρα από τη χρηστική τους σημασία.

IMG_6851

Το Κτήμα Σιγάλα στην Σαντορίνη προσκάλεσε δεκαπέντε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να επισκεφθούν το νησί με σκοπό να δημιουργήσουν και να εκθέσουν έργα τους στον αμπελώνα του Κτήματος, εμπνευσμένα από τα Σκιάχτρα.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, σύμφωνα με τους συντονιστές της έκθεσης,  επιδιώκουν με τα έργα τους να παρουσιάσουν μια ριζοσπαστική ανάγνωση του Σκιάχτρου, σε συνάρτηση με τις αισθητικές αναζητήσεις τους και τα προβλήματα της εποχής μας, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται.

IMG_6843

Στην έκθεση που διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν:  Blind Adam, Jose Angelino, Micol Assaël, Κώστας Γουζέλης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, François Perez, Jorge Peris, Gianni Politi, John Roloff, Nunzio, Aντρέας Σάββα, Αλέξανδρος Τζαννής, Diego Valentino

Έκτακτη συμμετοχή: Jonathan Nossiter

Στο Οινοποιείο εκτίθενται επίσης φωτογραφικά έργα  του Γιώργου Χαϊδόπουλου και του Πάνου Κοκκινιά με θέμα τo Σκιάχτρο.

Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Βασαριώτου

IMG_6840

Μ. Ζ