Εικαστικά

«Ο φόβος είναι μέρος του εαυτού μας και της κοινωνίας»

«Κατασκευές που πραγματεύονται τον φόβο-τον φόβο όπως τον βιώνουμε ή τον αποφεύγουμε, ή, ας πούμε, τον διαχειριζόμαστε», χαρακτηρίζει τα έργα που δημιούργησε και παρουσιάζονται από τις 18 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Τάκης Γιαλελής. Διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Γιαλελής ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μια σειρά έργων υπό τον τίτλο «Η πιθανότητα του Φόβου», για τα οποία σχολιάζει πως «είναι σημειώσεις, παρατηρήσεις ενός αντικειμένου, ενός τρόπου. Οι κατασκευές αυτές είναι σαν προσχέδια, δεν είναι κάτι τελειωμένο, δεν μπορεί να είναι γιατί είναι μια έκφραση της στιγμής.

Ένας εικαστικός, ένας αρχιτέκτονας πάντα δημιουργεί προσχέδια επεξεργαζόμενος την ιδέα. Για τον αρχιτέκτονα ή εικαστικό υπάρχει κάτι το συναρπαστικό πίσω από ένα σκίτσο: ή γέννηση της ιδέας, ή εξέλιξη της νέας ιδέας μέσα από το σκίτσο, η αθωότητα της σκέψης, ή έκρηξη της έκφρασης», λέει.

Αναφερόμενη στα έργα, η επιμελήτρια της έκθεσης και Ιστορικός Τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου κάνει λόγο για έργα «καθαρά βιωματικά, που εισάγουν την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο. Απελευθερωμένος από τους κανόνες και τη σχεδιαστική ακρίβεια της αρχιτεκτονικής, ο Γιαλελής ζωγραφίζει στον χώρο με τα ανορθόδοξα, εξω-ζωγραφικά υλικά του. Μετατρέπει αλχημικά την πράξη της καταστροφής σε πράξη καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Όπως διευκρινίζει η επιμελήτρια, ο δημιουργός, «συνθέτει υπαινικτικές εικόνες και αινιγματικές αφηγήσεις που ενεργοποιούν τον νου και τη φαντασία. Τα έργα υποδηλώνουν ότι ο Γιαλελής δημιουργεί τέχνη που λειτουργεί θεραπευτικά, ξορκίζοντας μέσα από τα εικαστικά, υπαρξιακά πειράματά του το συναίσθημα του φόβου που αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής».

Η Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα, υπογραμμίζει πως «το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας που ενεργοποιεί την καλλιτεχνική σκέψη και την ανθρώπινη ανησυχία».

Ο ίδιος επιμένει πως «ο φόβος είναι μέρος του εαυτού μας, μέρος της κοινωνίας. Ο φόβος είναι μέσα στη φύση μας. Δεν εξαφανίζεται, δεν απορρίπτεται. Μπορεί να χάνονται οι προσδοκίες μας, οι πεποιθήσεις μας, αλλά, μέσα από τη φύση, το σύμπαν, ο φόβος εξαγνίζεται και συν-υπάρχει».

Αρχιτέκτων  και εικαστικός καλλιτέχνης με σημαντικές σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στην Νέα Υόρκη, ο Τάκης Γιαλελής την τελευταία 10ετία ασχολείται παράλληλα με την θεωρητική αρχιτεκτονική και με τις εικαστικές τέχνες προσπαθώντας να διευρύνει τα όρια της σκέψης και κατανόησης μέσα από παράλληλες πρακτικές.