Εικαστικά Φωτογραφία

Ο «Εσωτερικός χώρος» της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη

Με χιούμορ, σαρκασμό αλλά και μια αδιόρατη μελαγχολία, η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη επιχειρεί μέσα από μια σειρά δεκαεννέα φωτογραφιών που εκτίθενται στη γκαλερί Citronne της Πατριάρχου Ιωακείμ 19, να αποτυπώσει, μια «ένδον» πραγματικότητα μέσα από εσκεμμένες, προσεκτικές σκηνοθεσίες στον οικείο και ασφαλή, ιδιωτικό χώρο ενός αστικού σπιτιού, που ωστόσο αναδύει και τον εξαναγκασμό του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας.

«Η αυτοπροσωπογραφία είναι μια αυτοεξερεύνηση του φωτογράφου, διεισδύει βαθιά στο παρελθόν και το παρόν και συχνά οδηγεί στην αυτογνωσία», λέει η ίδια με αφορμή τις φωτογραφίες της που τραβήχτηκαν μέσα στην καραντίνα και στις οποίες πρωταγωνιστεί η ίδια η καλλιτέχνις ως μοντέλο, είδωλο, «αλλά και θύμα μιας αδυσώπητης παρακμιακής αδιέξοδης ατμόσφαιρας. Κρατά ένα «ημερολόγιο», όπου ψηλαφείται το όνειρο και η νοσταλγία, αλλά και η αυτο-ειρωνεία, ο σαρκασμός», όπως επισημαίνει η ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια της γκαλερί, Τατιάνα Σπινάρη.

«Στην περίπτωσή μου η πανδημία του κορονοϊού περιείχε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο, την ανακάλυψη του χρόνου. Ο χρόνος παρέμεινε ακίνητος για όσους είχαν την τύχη να είναι υγιείς αλλά όχι γι’ αυτούς που έδιναν μάχη για τη ζωή τους. Ο χρόνος μας έδωσε την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν μας, να αναθεωρήσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας», σχολιάζει η φωτογράφος και προσθέτει πως «ο «Εσωτερικός Χώρος» είναι μια προσωπική εξερεύνηση της έντονης αίσθησης του μη ανήκειν, μιας ανάγκης του ανήκειν σε έναν εφήμερο κόσμο, των συναισθημάτων της μοναξιάς και της μελαγχολίας, καθώς και μια εξερεύνηση των θεμελιωδών σχέσεων στη ζωή μας. Είναι μια σιωπηρή διερεύνηση των σκέψεων και των πεποιθήσεών μου και, ταυτόχρονα, μια επιθυμία να δραπετεύσω από τα όριά τους».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, επισημαίνει από την πλευρά της πως «πίσω από τα παραπετάσματα, σε εσωτερικά δωματίων, η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη αυτοπαρατηρείται με συμπόνια, τρυφερότητα, έκπληξη. Διερευνά τη μοναξιά στις ανθρώπινες σχέσεις, τα όρια ανάμεσα στο έξω και το μέσα, την πολλαπλότητα του εαυτού κι αποτυπώνει τη διαρκή αναζήτηση του δικού της εσωτερικού χώρου».

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου, είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11.00πμ έως τις 8.00μμ και Τετάρτη, Σάββατο από τις 11.00πμ έως τις 4.00μμ.