Εικαστικά Φωτογραφία

Νυχτοκάματα αποτυπωμένα στον φακό

Επαγγελματίας μοντέρ, βραβευμένος Chief Editor ταινιών και εκατοντάδων διαφημιστικών αλλά και με βαθιά αγάπη στη φωτογραφία, ο Γιάννης Κωσταβάρας παρουσιάζει από σήμερα 7 έως

και τις 25 Ιανουαρίου στο Booze της οδού Κολοκοτρώνη την πρώτη του έκθεση “AFTER HOURS” με τη συμμετοχή του Παύλου Τσίγκα.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό φωτογραφικό οδοιπορικό που απεικονίζει τη νυχτερινή εργασία της σημερινής Αθήνας, μέσα από 33 έγχρωμες και 16 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Έπειτα από 5 μήνες νυχτερινής περιπλάνησης, οι φωτογραφίες παρουσιάζονται από τις 7 Ιανουριου στο BoozeCooperativa.

AFTER-HOURS-01

Ο φακός εστιάζει σε πρόσωπα και καταστάσεις, από τις 12:01 έως τις 05:59 καταγράφοντας την κούραση, τη δημιουργία, τη χαρά, το μόχθο, απλών καθημερινών ανθρώπων που εργάζονται σκληρά μέσα στη νύχτα για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής του σήμερα.

Ένας ταξιτζής στο Μαρούσι, εργάτες στα πιεστήρια εφημερίδων στο Κορωπί, αγοραπωλησίες στην Ιχθυόσκαλα, χασάπηδες στου Ρέντη, ζυμώματα στου Ψυρρή, λουλούδια στη Ριζούπολη.

AFTER-HOURS-03

Σημείωμα του Γιάννη Κωσταβάρα

“Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το project, ύστερα από μια δική μου επίσκεψη στην Κεντρική αγορά του Ρέντη στις αρχές του 2014. Ήταν εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στις 3:00 τη νύχτα, όταν ο περισσότερος κόσμος κοιμάται ή διασκεδάζει.

Άνθρωποι και εμπορεύματα μαζί, ανθρώπινες σιλουέτες πάνε κι έρχονται στο μισοσκόταδο, παραγγελίες γράφονται στο πόδι.. ένας εργασιακός οργασμός!

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να υμνήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους άσημους ήρωες.”

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται ρεαλιστικά και σε ένα 68σέλιδο φωτογραφικό λεύκωμα που θα πωλείται κατά την διάρκεια της έκθεσης, από τις 7 έως τις 25 Ιανουαρίου.

AFTER-HOURS-05

Ο καθηγητής φωτογραφίας Βασίλης Γεροντάκος γράφει για το λεύκωμα:

“Ο Γιάννης Κωσταβάρας και ο Παύλος Τσίγκας, φαίνεται να γνωρίζουν καλά την απόλυτη σχέση του χρόνου με τη φωτογραφία και την χρησιμοποιούν ως το απόλυτο εργαλείο, στήνοντας μια κινηματογραφική σχεδόν αφήγηση. Θέτουν τα όρια ορίζοντας μια χρονική διάρκεια, όπως θα έκανε ένας σκηνοθέτης στην νέα του ταινία, σαν να θέλουν να τον περιορίσουν, για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν.

Με σεβασμό και αξιοπρέπεια για την ανθρώπινη νυχτερινή εργασία, είναι εκεί λεπτό προς λεπτό.”

Τα έργα της έκθεσης θα διατίθενται σε 5 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τους καλλιτέχνες.

AFTER-HOURS-06

BOOZE

:BaseGALLERY & :OVERVIEW-ikon

Κολοκοτρώνη 57, (ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα ή Μοναστηράκι)

GrandOpening: 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 7 – 25/01/2015

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ: 11:00 – 23:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ