Εικαστικά

«Mind the Gap» στο Κόδρα

Για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά, το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» δίνει ζωή στον στρατώνα και ανοίγει έναν ουσιαστικό καλλιτεχνικό διάλογο με έργα Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων μέσα από την μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης που φέτος έχει τον τίτλο Κόδρα 2016, «Mind the Gap» και  εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30μ.μ

«Βιώνουμε ήδη την οδύνη της εποχής της κρίσης. Η εποχή των ουτοπιών έχει περάσει. Οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν καταρρεύσει. Ο αποπροσανατολισμός και το χάος που επέφεραν δημιούργησε ρήξεις, ρωγμές και κενά στο συλλογικό ασυνείδητο, οδηγώντας τελικά στην εξορία της κοινής συνείδησης. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η επιθυμία να υπάρχει η ελπίδα εξόδου από την Κόλαση αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας το Κόδρα 2016, «Mind the Gap», σε αυτές τις συνθήκες εξαίρεσης, αποτελεί ακριβώς μια απόπειρα κάλυψης των κενών μας, απέναντι στις ασφυκτικές αντικειμενικές συνθήκες, με ανασχηματιστικές λύσεις, ως μήτρα κυοφορίας του γονιμοποιημένου επερχόμενου», σημειώνει η καλλιτεχνική Διευθύντρια Μαρία Κενανίδου.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς εγκαινίων στο κτίριο του Διοικητηρίου του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, στην Καλαμαριά, θα γίνουν ξεναγήσεις στις εκθέσεις, ενώ θα ακολουθήσει το κουαρτέτο εγχόρδων “xPause” σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Φώτη Κουτσοθόδωρο, όπου θα παρουσιάσουν έργα των Mozart και Boccherini στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν οι περφόρμανς, «Fragment #2» του Αλέξανδρου Μιχαήλ, «Σπορά στο χρόνο 2093» της Κλεωνής Μανουσάκη, «TheImpossibility of Permanence» της Κατερίνας Νεοφυτίδου, «A Guide to the Anatographica Paradox» της Άλκηστις Μαυροκεφάλου και «Εικαστικό Κοάν» του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου.

Σημαντική σφραγίδα στις δράσεις και την λειτουργία της Έκθεσης φέτος, βάζει και το νεοσύστατο Δίκτυο Εθελοντών του Φεστιβάλ ΚΟΔΡΑ 2016, με τέσσερις Ομάδες, Υποστήριξης. Νέοι και νέες αναλαμβάνουν τομείς σημαντικούς για την εύρυθμη λειτουργία της Έκθεσης , όπως η ξενάγηση, επεξήγηση, η Media Team και οι υπεύθυνοι διάδοσης πληροφορίας στα ΜΜΕ και τα Κοινωνικά Δίκτυα.

Φέτος, για ΠΡΩΤΗ φορά επίσης, η Έκθεση ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται και τους συνανθρώπους μας με μειωμένη ομιλία, ακοή και όραση, σε ξεχωριστές, ειδικά διαμορφωμένες για τα ΑμεΑ ξεναγήσεις, χάρη στην χορηγική υποστήριξη Σχολών Εκμάθησης Νοηματικής αλλά και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού εθελοντών.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια είναι η Μαρία Κενανίδου, Ιστορικός Τέχνης και Εικαστικές Επιμελήτριες, οι: Γιάννα Καλή, εικαστικός και Γεωργία Κουρκουνάκη, Μουσειολόγος- Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.

Στον κεντρικό κορμό συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ILIR KASO, LAMOLLER MICHEL, WOLFGANG BRENNER, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΝΑ, ΑΜΕΛΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΒΑΓΙΑΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΔΗ ΠΟΠΗ, ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΚΑΒΑΪΣΕ ΒΑΣΩ, ΓΚΑΓΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΓΚΟΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΓΚΟΥΝΤΖΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΔΡΟΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΡΑΝΙΑ, ΕΦΕΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΖΜΠΟΥΝΟΥ ΜΑΡΘΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΑΡΑ ΝΑΝΤΙΑ, ΚΑΝΑΡΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΚΛΕΩΝΗ, ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΝΑΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΕΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ ΧΑΡΑ,ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ, ΡΙΖΟΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΦΑΜΕΛΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το λεπτομερές πρόγραμμα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016» επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα http://www.actionfieldkodra.gr/

όπου μπορείτε να ανατρέξετε και στην σημαντική ιστορική του πορεία μέσα από το ΑΡΧΕΙΟ.

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016

Mind the Gap

17 – 25 Σεπτεμβρίου

πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, τέρμα Σοφούλη

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

ΔΕ-ΚΥ: 20.00-23.00

Είσοδος ελεύθερη