Εγκατάσταση Εικαστικά

Εγκατάσταση τριών ταινιών των Peter Fischli και David Weiss.

Eγκατάσταση τριών ταινιών των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss λειτουργεί από τις 9 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη σε συνδιοργάνωση με το RADIO ATHÈNES που έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.

Tο Der Lauf der Dinge (Ο Τρόπος που Πάνε τα Πράγματα 1986-7), μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της εποχής μας από την πρώτη της παρουσίαση στην Documenta 8 στο Κάσελ, ακολουθεί την επισφαλή ζωή των αντικειμένων σε μια αλληλουχία συναρπαστικών, δραματικών και διασκεδαστικών γεγονότων ενορχηστρωμένων από τους δύο καλλιτέχνες στο στούντιο τους.

Στη Der geringste Widerstand (Το Σημείο της Μικρότερης Αντίστασης 1980-1) και στη Der Rechte Weg (O Σωστός Τρόπος 1982-3) πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες Fischli και Weiss, μεταμφιεσμένοι σε Αρουραίο και Αρκούδα. Περιπλανώμενοι στις Ελβετικές Άλπεις και στους δρόµους και γκαλερί του Λος Άντζελες αντιμετωπίζουν θέµατα µικρά και µεγάλα. Οι δύο καλλιτέχνες µιλάνε για τη ζωή, τη φύση, την τέχνη, τα χρήµατα, την αλήθεια, το καλό και το ωραίο.

Οι Fischli και Weiss κατά την διάρκεια της καριέρας τους, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν εκφραστεί μέσα από τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις και τις περφόρμανς. Πολλοί τους έχουν παραλληλίσει με τους χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων Τομ & Τζέρρυ, οι ίδιοι όμως ταυτίζονται περισσότερο με τα «δίδυμα» που συχνά εμφανίζονται στις νουβέλες του Φλωμπέρ και του Ντοστογιέφσκι. Η φιλοσοφική διάθεση των έργων τους, το πηγαίο χιούμορ και η συνεχής περιέργεια και όρεξη των δύο καλλιτεχνών να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα των καθημερινών στιγμών και των καθημερινών αντικειμένων, κάνει τη δουλειά τους σύγχρονη, συναρπαστική και πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς νέους καλλιτέχνες. Στα χέρια των Fischli και Weiss, μια γάτα που πίνει γάλα, σαλάμια, μορταδέλες και λουκάνικα, λουλούδια, λαχανόκηποι, αεροδρόμια, κουβάδες και πινέλα αποκτούν μια ποιητική διάσταση.

Το έργο των Fischli και Weiss έχει εκτεθεί σε σημαντικά μουσεία και Μπιενάλε σε όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες εκπροσώπησαν την Ελβετία στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1995 και το 2003. Επίσης έλαβαν μέρος στις Documenta 8 (1987) και 10 (1997). Το 2006 η Tate Modern παρουσίασε μεγάλη αναδρομική τους έκθεση με τίτλος Λουλούδια και Ερωτήσεις, η οποία ταξίδεψε στο Kunsthaus της Ζυρίχης και στο Deichtorhallen του Αµβούργου. Τα τελευταία χρόνια, ατοµικές εκθέσεις τους παρουσιάστηκαν στο Art Institute του Σικάγο (2011) και στις Serpentine του Galleries στο Λονδίνο (2013).

Ο David Weiss πέθανε το 2012. Ο Peter Fischli ζει και εργάζεται στη Ζυρίχη.

Επιμέλεια έκθεσης: RADIO ATHÈNES

info

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Διάρκεια: 9 Απριλίου – 10 Μαΐου