Εικαστικά

Michelangelo Pistoletto. Το φως κάτω από το τσιμέντο.

«Οι τραγικές εικόνες που έφτασαν φέτος το καλοκαίρι από τις χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, η πορεία της ανθρωπότητας, η φυγή των προσφύγων και των μεταναστών, οι καπνοί των εκρήξεων, οι σήραγγες στη λωρίδα της Γάζας,

οι γιγαντιαίοι κρατήρες που βρέθηκαν στο έδαφος της Σιβηρίας από το λιώσιμο των πάγων αποτελούν βιβλικές μαρτυρίες της κυριαρχίας του Πλούτωνα ή του Άδη στον πλανήτη Γη. Η κατάδυση στο μύθο με τη δύναμη της τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε συλλογική αλλαγή πορείας».

Michelangelo Pistoletto. La luce sotto il cemento (Το φως κάτω από το τσιμέντο)

Manuela Gandini

 

Με τα παραπάνω λόγια προλογίζουν ο Michelangelo Pistoletto και η Manuela Gandini, επιμελήτρια της έκθεσης του «Τρίτος Παράδεισος», την έκθεση  που εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Αυγούστου, στα Αισχύλεια.

Αν ο μύθος είναι το συλλογικό όραμα μιας κοινωνίας, που συνδέεται με το χωροχρόνο, η βιομηχανική καταστροφή της Ελευσίνας δεν τον επισκίασε, ή τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου. Ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης αναβιώνει κάθε χρόνο με τις εποχές και το Φεστιβάλ, αναφέρουν οι διοργανωτές των Αισχυλείων.

aisxylia_in_148

Ο Michelangelo Pistoletto – πρωταγωνιστής του κινήματος Arte Povera, δημιουργός των quadri specchianti (αντικατοπτριστικών πινάκων) – παρουσιάζει σε αυτή την πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα, τρεις μεγάλες site-specific εγκαταστάσεις, ορμώμενος από την οικουμενικότητα της μυθικής και αρχετυπικής διάστασης.

aisxylia_out_077

Με τη διάτρηση του εδάφους στο προαύλιο του Ελαιουργείου, ο καλλιτέχνης χαράσσει το σύμβολο του Τρίτου Παραδείσου. Στα δύο γειτονικά κτήρια κατασκευάζει δύο λαβυρίνθους από χαρτόνι που δεν έχουν στο κέντρο τον Μινώταυρο, αλλά αντίστοιχα: ένα τραπέζι αντικατοπτρισμού στο σχήμα της aisxylia_in_197 Μεσογείου (γύρω από το οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να βλέπει ο ένας τον άλλο και να συνδιαλέγονται) κι ένα μεγάλο κορμό δέντρου από τον οποίο ξεπροβάλλει ένα νέο κλωνάρι που μόλις έχει βλαστήσει (ως ευχή αναγέννησης).

Στα Μυστήρια ο λαβύρινθος είναι ο δρόμος για να χάσεις και να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Ο Τρίτος Παράδεισος είναι ρευστό σύμβολο που δημιούργησε ο Pistoletto με αμέτρητα υλικά και επανασχεδιάζει το μαθηματικό σύμβολο του απείρου τοποθετώντας μεταξύ των δύο κύκλων έναν τρίτο που απεικονίζει τη σύνθεση των δύο εξελικτικών φάσεων της ανθρωπότητας:

εκείνης στην οποία ο άνθρωπος βίωσε στο φυσικό παράδεισο και της φάσης του τεχνητού παραδείσου του τεχνολογικού επιτεύγματος.

Στη σημερινή εξαιρετικά συγκρουσιακή συγκυρία μεταξύ ανθρώπων, φύσης και τεχνολογίας, ο κεντρικός κύκλος γίνεται πηγή μιας λύσης, όπου η γενεσιουργός μήτρα συνιστά ιδανική υπέρβαση της σύγκρουσης.

Στην Ελευσίνα, ο καλλιτέχνης – διατρυπώντας το τσιμέντο με εκρηκτική ενέργεια – επιτυγχάνει την κάθαρση, για να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ιδεώδη επικοινωνία μεταξύ της γονιμότητας της γης (Δήμητρας) και της κυριαρχίας της ύλης και του πλούτου (Πλούτωνα) χάρη στο σπόρο της τέχνης (Περσεφόνης).

info

Michelangelo Pistoletto

Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας

Εγκαίνια: 30/08/2014:8.30 μ.μ.

Διάρκεια: 30/8/14 έως 5/10/14

Εισ. 3€