Εικαστικά

Μαίρη Ζυγούρη : «θέλαμε την αύρα των φορεμένων ρούχων»

Γενναιόδωρα, με εμπιστοσύνη και πίστη, ο βετεράνος της Άρτε Πόβερα Μικελάντζελο Πιστολέτο, παρέδωσε την σκυτάλη του εμβληματικού του έργου “La Venere degli stracci” (1967,) αντιπροσωπευτικού δείγματος της «Φτωχής Τέχνης», στην νέα Ελληνίδα εικαστικό και performer Μαίρη Ζυγούρη.

Και εκείνη εμπνεύστηκε και δημιούργησε στην Ελευσίνα την «Αφροδίτη των κουρελιών σε Μετάβαση». Μια μεγάλης κλίμακας κατασκευή, αποτελούμενη από κουρέλια που προσέφεραν κάτοικοι της Ελευσίνας στην Μαίρη Ζυγούρη, θα αποτελέσει την ατομική της έκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φετινών Αισχυλείων σε επιμέλεια της Manuela Gandini. Στις 30 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων, η καλλιτέχνις θα επιτελέσει μια συλλογική-συμμετοχική δράση, εμπνευσμένη από την performative διάσταση των Ελευσινίων Μυστηρίων. Παράλληλα, στο Μουσείο Λ. Κανελλόπουλος, θα παρουσιαστούν μια σειρά video-performances, «επεισόδια» μιας ιδιότυπης, ποιητικής διαδρομής. Σε αυτά, ο φακός ιχνηλατεί τη φαντασμαγορία του μύθου μέσα στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, από τον Σκαραμαγκά ως την πόλη της Ελευσίνας.

Μαίρη Ζυγούρη 3

«Έφτασα στην performance, καθώς θεωρώ ότι είναι η πιο ζωντανή, η πιο ελεύθερη μορφή τέχνης, αγγίζει και δοκιμάζει τα άκρα, ακόμα και της ίδιας της εικαστικής γλώσσας αλλά και της επαφής της σε σχέση με την κοινωνία», υποστηρίζει η Μαίρη Ζυγούρη στο artplay.gr. «Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης ιδιαίτερα στις μέρες μας θα πρέπει να νιώθει την υπευθυνότητα συνειδητά και να προσπαθεί να διερευνά τα όρια της τέχνης σε σχέση με την κοινωνία. Με ενδιαφέρει πως θα καταφέρω μέσα από αυτό το βιομηχανικό τοπίο της Ελευσίνας, με το υπόστρωμα των Μυστηρίων, της ρίζας της πόλης κλπ, να δημιουργήσω καινούριες εικόνες που ωστόσο εκ των πραγμάτων θα δείχνουν μια πραγματικότητα. Την μόλυνση δεν μπορείς να την κρύψεις».

Μαίρη Ζυγούρη 2

Η κριτική επανατοποθέτηση του παρελθόντος και της Ιστορίας της Τέχνης είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου της Ζυγούρη. Η παρέμβασή της δεν αποσκοπεί μόνο στο αμιγώς καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά και σε ένα είδος σύγχρονης συλλογικής τελετουργίας. Στόχος είναι να εμπλακούν σταδιακά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ελευσίνας, έτσι ώστε να συμμετάσχουν ως ενεργοί συντελεστές του έργου και να ακολουθήσουν τη δράση των εγκαινίων μαζί με το ευρύτερο κοινό του Φεστιβάλ. «Ζητήσαμε από τους κατοίκους να μας δώσουν τα κουρέλια τους και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Θέλαμε να έχουμε την ενέργεια και την αύρα των ρούχων που έχουν φορεθεί. Και έτσι η Αφροδίτη έχει γυρίσει την πλάτη στην ομορφιά και κοιτάει τα κουρέλια. Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα την συνομωσία αυτού του παιχνιδιού».

MAIRH ZYGOYRH IMG_1114_d LOW

Στις video-performances ανασυντίθενται θραύσματα του μύθου, χειρονομίες από την προετοιμασία των μυστών, ιεροί ψίθυροι. Η ποιητική πορεία της «Αφροδίτης» και της καλλιτέχνιδας καταγράφεται μέσα σε εγκαταλειμμένα δημόσια έργα της Ιεράς Οδού, σε λόφους ξεχασμένων βιομηχανικών υπολειμμάτων, σε μονάδες ανακύκλωσης και καθαρισμού βιομηχανικών υδάτων, εκεί όπου ο Πλούτος-Πλούτωνας άρπαξε την ανίδεη Περσεφόνη. Πέρα από κάθε επιθυμία αναβίωσης ή αναπαράστασης λησμονημένων μεγαλείων, «Η Αφροδίτη των κουρελιών σε άρμα » προτείνει την ανάδυση πολλαπλών μορφών μνήμης. Ένα καθαρτικό ταξίδι που επιχειρεί, μέσα από ένα βεβηλωμένο παρόν,να συγκρατήσει μια ανάμνηση ιερότητας. «Είναι συγκλονιστική η συμμετοχή του κόσμου που προσέρχονται ο καθένας με τα δικά του ρούχα και τα δικά του κουρέλια. Και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να βοηθάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να διεκδικήσουν ξανά την πόλη τους. Και μέσα σε όλα αυτά, και εγώ ένα κουρέλι είμαι. Μέσα στο βεβηλωμένο τοπίο της Ελευσίνας πονάει το σώμα μου».

H AFRODITH TON KOYRELION SE ARMA LOW

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Manuela Gandini : επιμέλεια εγκατάστασης

Ρόζα Προδρόμου : κινησιολογική επιμέλεια

Στέλιος Μουράτογλου: φωτογραφία, κείμενα

Ρομπέτο ντε Λόρκο: εγκατάσταση

Γιώργος Νουκάκης: σχεδιασμός καροτσιού

Ματέο Φρατέρνο: γενικός συνεργάτης

 

Σάββατο 30 Αυγούστου

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας “Λεωνίδας Κανελλόπουλος”

Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη