Εικαστικά Ψηφιακή Τέχνη

Με «Mourmour» η Ημερίδα για την Ψηφιακή Τέχνη στη Στέγη

Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Τέχνη: Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης» διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης του διεθνούς βραβείου ψηφιακής τέχνης Lumen Prize.

Στόχος της Ημερίδας είναι να διερευνήσει την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της ψηφιακής τέχνης, την επίδραση των νέων μέσων στις σύγχρονες μορφές τέχνης, καθώς και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού είδους σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν διεξοδικά θέματα, όπως είναι τα καλλιτεχνικά βραβεία και ο αντίκτυπός τους στην εξέλιξη της ψηφιακής δημιουργίας, ο ρόλος της τέχνης στην εποχή της πληροφορίας, η σχέση μεταξύ έρευνας και τέχνης, η διαδραστική τέχνη, τα πολυμεσικά περιβάλλοντα, τα βιντεοπαιχνίδια, το creative coding, οι τρόποι συντήρησης της ψηφιακής τέχνης, οι αισθητικές επιρροές της, οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις και η σημασία τους, καθώς και οι κανόνες της αγοράς που τη διέπουν.

 

+Η+¦+¦+_+¬+¬_Γ +ι+¬+φ_Δ_Δ+-_Γ MetaphorsMucem7

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προκειμένου να συνδυαστεί η θεωρία με την πράξη και να επιτευχθεί η «μεγαλύτερη δυνατή πολυφωνία απόψεων, η λίστα των προσκεκλημένων ομιλητών αποτελείται τόσο από θεωρητικούς όσο και από καλλιτέχνες, διεθνώς αναγνωρισμένους στο πεδίο τους, οι οποίοι αντλώντας από την ακαδημαϊκή έρευνα, την καλλιτεχνική δραστηριότητα και τη διαρκή επαφή με μια καλλιτεχνική μορφή έκφρασης που διαρκώς μεταβάλλεται, θα μεταφέρουν στο κοινό την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους».

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

15:00 – 18:00

Εισαγωγή:

Μαριλένα Β. Καρρά: Καλλιτεχνική Διευθύντρια Εικαστικών της Στέγης

Carla Rapoport: Διευθύνουσα Σύμβουλος του Lumen Prize

 

Katerina Athanasopoulou

Katerina Athanasopoulou

Ομιλητές:

Κατερίνα Αθανασοπούλου: Καλλιτέχνης και Λέκτορας στο London College of Communication, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Τίτλος: «Αποδημία: Διαδικασία και ευτυχείς συγκυρίες»

Emiko Ogawa:Υπεύθυνη των βραβείων Prix Ars Electronica, Λιντς, Αυστρία

Τίτλος: «Η τέχνη ως καταλύτης»

Emiko Ogawa:Υπεύθυνη των βραβείων Prix Ars Electronica, Λιντς, Αυστρία

Emiko Ogawa:Υπεύθυνη των βραβείων Prix Ars Electronica, Λιντς, Αυστρία

Δρ Nick Lambert: Λέκτορας Ψηφιακής Τέχνης & Πολιτισμού στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης και Οπτικοακουστικών Μέσων, Birkbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Μεγάλη Βρετανία
Τίτλος: «Προσδιορίζοντας την ψηφιακή αισθητική: Τα καλλιτεχνικά βραβεία και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της ψηφιακής τέχνης»

Genetic Moo: Καλλιτέχνες, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Τίτλος: «Ψηφιακά οικοσυστήματα. Γιατί η διαδραστική τέχνη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή χειρονομία»

Zentrum fuer Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, ZKM, Bernhard Serexhe

Zentrum fuer Kunst und Medientechnologie Karlsruhe, ZKM, Bernhard Serexhe

Δρ Bernhard Serexhe: Επικεφαλής επιμελητής του ΖΚΜ (Κέντρο για την Τέχνη και τα Ψηφιακά Μέσα), Καρλσρούη, Γερμανία

Τίτλος: «Η συντήρηση της ψηφιακής τέχνης και οι προκλήσεις της»

Κατερίνα Θωμαδάκη: Κινηματογραφίστρια, εικαστική καλλιτέχνις, θεωρητικός, Παρίσι, Γαλλία

Τίτλος: «Ψηφιακή μορφογένεση και αστρική μεταμόρφωση. Αφιέρωμα στη Μαρία Κλωνάρη»

Θα προβληθεί απόσπασμα του έργου των Θωμαδάκη/Κλωνάρη, Angel Scan (2008, 25′), από τον Κύκλο του Αγγέλου.
Περφόρμανς της Μαρίας Κλωνάρη κινηματογραφημένη από την Κατερίνα Θωμαδάκη
Μουσική: Σπύρος Φάρος

Angel Scan  KlonarisThomadaki.

Angel Scan, Klonaris – Thomadaki.

Συντονισμός: Carla Rapoport

18:00 – 18:30 Διάλειμμα

18:30 – 21:00

Ομιλητές:

Anne-Marie Duguet: Επίτιμη Καθηγήτρια, Université ParisI – Panthéon-Sorbonne, Παρίσι, Γαλλία

Τίτλος: Επινοώντας συστήματα με αφορμή κάποια έργα του MasakiFujihata»

Δρ Angus Forbes: Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Έκτακτος Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, Σικάγο, ΗΠΑ
Τίτλος: «Η τέχνη ως έρευνα»

We Are Muesli

We Are Muesli

 

We Are Müesli: Καλλιτέχνες, Μιλάνο, Ιταλία

Τίτλος: «CAVE! CAVE! DEUSVIDET.: Ένα ταξίδι 500 ετών μέσω της ψηφιακής τέχνης, της εικαστικής αφήγησης και του σχεδιασμού βιντεοπαιχνιδιών»

Άγγελος Πλέσσας: Καλλιτέχνης, Αθήνα, Ελλάδα

Τίτλος: «Διαδικτυακή Ουτοπία»

Γιώργος Δρίβας: Εικαστικός – Σκηνοθέτης, Αθήνα, Ελλάδα

Τίτλος: «H πηγή της νεότητας.Η (α)δυνατότητα της ψηφιακής τέχνης. Ελπίδα, όραμα και αναζήτηση μιας πολλά υποσχόμενης νέας εποχής.»

mark amerika

Mark Amerika

Mark Amerika: Καλλιτέχνης και θεωρητικός των ψηφιακών μέσων, ΗΠΑ

Τίτλος: «Η οντολογία του ελαττώματος μέσα στο σύστημα»

Συντονισμός: Δρ Nick Lambert

Τα εγκαίνια της έκθεσης Lumen Prize θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 20:00. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό Δευτέρα με Παρασκευή 17:00 – 22:00, και Σαββατοκύριακο 12:00 – 21:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

Με αφορμή την ημερίδα και ως προάγγελος της έκθεσης Lumen Prize, θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, στο φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης, η προβολή του διαδραστικού έργου Murmur, το οποίο απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο Lumen Prize για το 2014. (Ώρες κοινού Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-22:00 και Σαββατοκύριακο 12:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη).

Anne Marie Duguet

Anne Marie Duguet

Murmur (Μουρμουρητό). Από τον ήχο στο φως, μιλώντας στους τοίχους.

Το έργο Murmur αποκαλύπτει και κάνει ορατή την κίνηση των ηχητικών κυμάτων. Μεταλλάσσει τις έννοιες της ταχύτητας, του χώρου και του χρόνου χρησιμοποιώντας έναν φωτεινό σύνδεσμο μεταξύ του κοινού και του τοίχου προβολής καθώς και μεταξύ του φυσικού και εικονικού κόσμου.
Στα πλαίσια του πρότζεκτ, κατασκευάστηκε μία ειδικά σχεδιασμένη συσκευή που συγκεντρώνει τους ψιθύρους του κοινού. Το εν λόγω αντικείμενο ονομάστηκε «Δωμάτιο της Ηχούς», κάνοντας αναφορά στην μυθολογική Ηχώ, αντιπροσωπεύοντας όχι μόνο την κύρια τεχνική της συσκευής του Murmur, αλλά και τη μαγική διάστασή της, να μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε κύματα φωτός.

Βασισμένη σε μία συνεργατική και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, η ομάδα πίσω από το Murmur ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτή την ιδέα από το 2013. Τέσσερα γνωστικά πεδία εμπλέκονται στη σύλληψη του έργου: εικαστικός σχεδιασμός, σχεδιασμός αντικειμένων, σχεδιασμός ήχου και το μαγικό άγγιγμα του προγραμματισμού.

Τα studio που συνεργάστηκαν για τη σύλληψη και υλοποίηση είναι τα: Chevalvert, 2Roqs, Polygraphik και Splank. Κάθε ένα από αυτά συνεισέφερε όχι μόνο τη γνώση της ειδικότητάς του, αλλά και την ξεχωριστή οπτική του. Το Murmur απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο του Lumen Prize για το 2014 και το Χρυσό στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Design του 2014 στην κατηγορία των ψηφιακών έργων.

Δημιουργοί: Chevalvert, 2roqs, Polygraphik, Splank.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Genetic Moo