Εγκατάσταση Εικαστικά

Μαθήματα κωπηλασίας ..σε ανατομία

Ένα εργαστήρι εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Μαθήματα κωπηλασίας», δημιουργεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο εικαστικός Νίκος Παπαδόπουλος, επαναφέροντας στη συλλογική μνήμη φορτισμένα δημόσια έργα τέχνης, μέσα από την ανακατασκευή της κυρίαρχης αφήγησης κα χρησιμοποιώντας την  αισθητική του αντί μνημείου.

Πρόκειται για μια ατομική έκθεση με διάρκεια έως την Πέμπτη 7 Ιουλίου που είναι ανοιχτή Δευτέρα έως  Πέμπτη  19:00 -21:00 και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

b_14560_031rowing-project_-virtual-reality-space_copyright2016nikos_papadopoulos

Ο εικονικός χώρος είναι δομημένος με αναφορές σε δημόσια έργα τέχνης της Αθήνας και του Παρισιού, όπως το έφιππο άγαλμα του Καραϊσκάκη στο Ζάππειο, η Ιωάννα της Λωρραίνης στην Place des Pyramides, και άλλα.

Φορτισμένα με έννοιες όπως αυτή του έθνους, της καταστροφής, της σωτηρίας και του θανάτου τα δημόσια έργα τέχνης συχνά λειτουργούν ως ένας δομικός δείκτης ταυτότητας που πάνω τους προβάλλονται τα συλλογικά συναισθήματα και τα αντικρουόμενα κοινωνικά πρότυπα. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της φωτογραμμετρίας, τα έργα αυτά κατακερματίστηκαν και αναδημιουργήθηκαν σε ψηφιακή μορφή συστήνοντας έτσι μια διαφορετική εκδοχή της ανατομίας τους, άυλη, διαμπερή, κούφια.

b_14559_028rowing-project_-virtual-reality-space_copyright2016nikos_papadopoulos

Τα Μαθήματα Κωπηλασίας μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα ερμηνεία της πραγματικότητας των αντικειμένων και του κόσμου που μας περιβάλλει όπου οι φυσικοί νόμοι έχουν εφευρεθεί ξανά.

Οι περφόρμερ με τη φωνή τους, ένα κουπί και μια οθόνη κεφαλής, θα πλοηγηθούν στον ουτοπικό εικονικό χώρο αμφισβήτησης της παραδοσιακής αντίληψης των πραγμάτων: η φωνή ως μέσο ανόδου και ισορροπίας σε ένα περιβάλλον πτώσης, το κουπί για την κίνηση στο οριζόντιο επίπεδο με την αίσθηση της πλεύσης.

Ο χρήστης-περφόρμερ πλοηγείται στον ουτοπικό χώρο, με την αίσθηση της όρασης πλήρως απομονωμένη από τον φυσικό κόσμο και το σώμα του. Η οπτική πληροφορία από την οθόνη κεφαλής, τον εισάγει στον ουτοπικό κόσμο, που με τη φωνή και το κουπί μπορεί δυνητικά να εξερευνήσει.

b_14556_015rowing-project_-virtual-reality-space_copyright2016nikos_papadopoulos

Tο κοινό θα μπορεί να παρατηρεί, να φωτογραφίζει, να δημιουργεί αρχειακό υλικό. Στο φυσικό χώρο του εργαστηρίου αναπαράγεται σε μια οθόνη σε πραγματικό χρόνο ένα μέρος της οπτικής εμπειρίας του χρήστη. Η εμπειρία του περφόρμερ καταγράφεται για τη δημιουργία μιας πηγής εικόνων και ήχων ως κιβωτός μνήμης. Οι παρατηρητές παθητικά αντιλαμβάνονται, αισθητικά, μέσω της όρασης και της ακοής τη μεταβαλλόμενη δραστηριότητα στο χώρο, ερμηνεύοντας κατά βούληση την πραγματικότητα. Όποιος από το κοινό επιθυμεί, θα συμμετέχει στην πλοήγηση ως περφόρμερ κατόπιν συνεννόησης.

b_14555_010rowing-project_-virtual-reality-space_copyright2016nikos_papadopoulos

 

Συντελεστές

Τον ήχο συνέθεσε ο μουσικός και εικαστικός Θοδωρής Πιστιόλας

Ο προγραμματισμός αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Σταυρούλα Ζωή

(Δρ Πληροφορικής, Ε.ΔΙ.Π. ΑΣΚΤ, Διδάσκουσα στο Ελληνογαλλικό Μάστερ)

b_14553_003rowing-project_-virtual-reality-space_copyright2016nikos_papadopoulos

Λύσανδρος Σπετσιέρης (ηθοποιός, σκηνοθέτης): περφόρμανς

Βασιλική Τζούτη (εικαστικός, θεατρολόγος): εμψύχωση εργαστηρίου

Εύα Τσαγκαράκη (εικαστικός, περφόρμερ): περφόρμανς

Κώστας Βούλγαρης (εικαστικός): επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιώργος Αποστολάκος (εικαστικός, μουσικός): integration VR.

 

Με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Μεταπτυχιακού

ΑΣΚΤ-Paris8, «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» www.eumaster.asfa.gr