“To όνομά μου είναι Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Γεννήθηκα στην Γιουγκοσλαβία, μία χώρα που ευημερούσε με πολιτισμούς από Δύση και Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια, δούλεψα στην Ουκρανία και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους εκεί. Είναι περήφανοι, είναι δυνατοί, είναι αξιοπρεπείς”, ανέφερε σε μήνυμά της με αφορμή την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, προσθέτοντας “Αυτήν την απίστευτη στιγμή, στέκομαι δίπλα στους Ουκρανούς με απόλυτη αλληλεγγύη. Μία επίθεση στην Ουκρανία είναι μία επίθεση σε όλους μας. Είναι μία επίθεση στην ανθρωπότητα και πρέπει να σταματήσει”.
Το 2021 η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συμμετείχε με έργο της στο μνημείο μνήμης του Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, όπου στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του 1941 σφαγιάστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις 34.000 Εβραίοι.
Η Αμπράμοβιτς, ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες, δημιούργησε στο μουσείο του Ολοκαυτώματος τη διαδραστική εγκατάσταση “Τείχος των Δακρύων από Κρυστάλλους”, ύψους 40 μέτρων, κατασκευασμένο από ανθρακίτες που προέρχονται από ουκρανικά ορυχεία και χαλαζίες από τη Βραζιλία.
Αναφερόμενη στη σφαγή των Εβραίων η Αμπράμοβιτς δήλωσε: « Εδώ συνέβη κάτι φρικτό και ζοφερό. Και αυτό το είδος μνήμης δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το τείχος είναι μείγμα ομορφιάς, πένθους και της μνήμης που δεν πρέπει να σβηστεί. Το παρελθόν θα είναι πάντα εδώ. H βία είναι μέσα στη ζωή μας. Πάντα υπάρχει ένας πόλεμος κάπου. Θέλω να δημιουργώ εικόνες που να μεταφέρουν το μήνυμα: Σταματήστε να κάνετε ό,τι κάνετε”!
ΜΑΝΙΑ ΖΟΥΣΗ