Εικαστικά Οι δημιουργοί γράφουν

Κώστας Τζημούλης : «η θέση του γιούκα είναι στο πάρκο»

«Η έκθεση Yucca αποτελείται από πέντε έργα – πρωταρχικά υλικά τους είναι η σκηνή από μια ασπρόμαυρη ταινία, ένα φυτό, ένα χαλί κι ένα βιβλίο. Όλα μαζί αποτελούν τα στάδια της διαχείρισης του αναπόφευκτου: αναγνώριση

συνειδητοποίηση και αντιμετώπισή του», σημειώνει στο artplay.gr ο εικαστικός Κώστας Τζημούλης με αφορμή την έκθεση Yucca στο Green Park έως και τις 30 Δεκεμβρίου.
«Το γιούκα είναι ένα φυτό που έχει πολύ έντονη παρουσία στην Αθήνα, στα μπαλκόνια, στις αυλές, αλλά και σε παρτέρια και πάρκα, μοιάζει αγαπητό, αλλά συχνά βρίσκεται πεταμένο στα σκουπίδια. Εμένα με έλκει για την ανθεκτικότητα που αισθάνομαι ότι έχει και για το πείσμα του για επιβίωση. Μοιάζει να εξαπλώνεται παντού στην πόλη.
Αυτή η εξάπλωση ταιριάζει με τη σκηνή από το «Invasion of the Body Snatchers», μια science-fiction αμερικάνικη ταινία του 1956 -του άλλου στοιχείου της έκθεσης. Σε κάποια πόλη της Καλιφόρνιας εξωγήινοι έχουν ρίξει σπόρους από τους οποίους δημιουργούνται ομοιώματα των κατοίκων: οι ρέπλικες αυτές αντικαθιστούν τα πρωτότυπα –τους ανθρώπους- στον ύπνο τους. Η σκηνή μ’ ενδιαφέρει ως στιγμή της επαλήθευσης, της αναγνώρισης και της πιθανής μετάβασης σε μια νέα πραγματικότητα.
Το Yucca στο Green Park προέκυψε από την ανάγκη μου για ισορροπία μεταξύ του συλλογικού και του προσωπικού, ένα από τα βασικά ζητήματα της καλλιτεχνικής μου πρακτικής, που είναι η διερεύνηση των ορίων μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου, του μέσα με το έξω. Το Yucca δουλεύτηκε το τελευταίο τρίμηνο παράλληλα με την έντονη και εντατική μου εμπλοκή στο Green Park, που όπως κάθε συλλογικό εγχείρημα απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Η έκθεση, έτσι, μοιάζει να βρήκε τον φυσικό της χώρο. Άλλωστε η θέση του γιούκα είναι στο πάρκο».

Κώστας Τζημούλης