Εικαστικά Φωτογραφία

Jack Burton. Φωτογραφίζοντας την αγάπη, τον πόθο και τον αισθησιασμό

H γκαλερί Elika παρουσιάζει στην πρώτη έκθεση Kelly του Jack Burton, μια σειρά από φωτογραφίες που περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα της αγάπης, του πόθου και της λαχτάρας, αλλά και του αισθησιασμού. Ιδωμένες ξεχωριστά,

οι φωτογραφίες συλλαμβάνουν η καθεμιά μια στιγμή, ένα καρέ από ένα φανταστικό ρομαντικό σενάριο. Ως μέρη του ευρύτερου συνόλου της έκθεσης, λειτουργούν ως τα κομμάτια ενός παζλ που όταν συντεθούν χτίζουν μια παράξενη, γλυκανάλατη ίσως, ιστορία αγάπης.

Το κύριο σώμα της έκθεσης αποτελείται από μια σειρά κατασκευασμένων τοπίων, έτσι όπως αυτά αντανακλούν μια αίσθηση νοσταλγίας και ρομαντισμού. Με επίκεντρο την φύση και την ύπαιθρο τα έργα αυτά ορίζουν την ατμόσφαιρα της έκθεσης και γίνονται το σκηνικό της ιδιόρρυθμης και τρυφερής αφήγησης που αρχίζει να εκτυλίσσεται. Συμπληρώνονται από εικόνες που μαρτυρούν τις συναντήσεις μεταξύ του φανταστικού ζευγαριού, των σιωπηλών πρωταγωνιστών της έκθεσης Kelly.

003-007- 002

Χωρίς διάθεση κριτικής, αλλά έχοντας αποδεχθεί πλέον το λεξιλόγιο και τη «ψεύτικη» αισθητική της κυρίαρχης οπτικής κουλτούρας που διαμορφώνεται από την εποχή του διαδικτύου, τη διαφήμιση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Burton ενισχύει την αίσθηση της οικειότητας που αποπνέει και το ίδιο το αντικείμενο των έργων του. Μια οικειότητα που όμως υπονομεύεται από την προφανή και απροκάλυπτη επεξεργασία των φωτογραφιών και τα αφύσικα χρώματα, που τις καθιστούν παράξενες, απαιτώντας κάποιος να τις κοιτάξει προσεκτικά για να τις αποκρυπτογραφήσει. Διαταράσσοντας τις εικόνες αυτές τόσο σε μορφολογικό επίπεδο -αποκρύπτοντας την κανονική δομή της φωτογραφίας- όσο και σε εννοιολογικό, ο Burton επιβραδύνει τη διαδικασία με την οποία τις βλέπει και αντιλαμβάνεται ο θεατής. Η διαδικασία αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ταχύτητα κατανάλωσης που σχετίζεται με τη σημερινή πληθώρα εικόνων δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή να συλλογιστεί πάνω στα έργα και να τα απολαύσει οπτικά.

skel2- 001

Αντικαθιστώντας την αίσθηση της αμεσότητας που είναι συνυφασμένη με τη φωτογραφία με την αμεσότητα που χαρακτηρίζει το χειροποίητο, το οποίο υπαινίσσεται η βαθιά χειρονομιακή εργασία στο photoshop κατά την επεξεργασία των εικόνων, καθώς και οι χειροποίητες ζωγραφισμένες κορνίζες, τα έργα του Burton θίγουν ζητήματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ της φωτογραφίας και της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής, πιστοποιώντας παράλληλα και το ενδιαφέρον του για το συνδυασμό διαφορετικών εικαστικών μέσων.

Ο Jack Burton γεννήθηκε στο Μπάρυ της Νότιας Ουαλίας το 1988. To 2010 αποφοίτησε από το Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου με πτυχίο στις Καλές Τέχνες και το 2011 από το το London Consortium με μεταπτυχιακό στις Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. O Burton παρακολουθεί αυτό το διάστημα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Royal Academy Schools στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

info

Εγκαίνια 23 Απριλίου 20.00

Διάρκεια έκθεσης 23 Απριλίου – 6 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12-8 μμ., Σάββατο 12-4 μμ.

Elika Gallery, 27 Omirou st., 10672 Athens, T: +30 210 36 18 045