Εικαστικά Ψηφιακή Τέχνη

Χαρίδημος Μπιτσακάκης: «Πρώτα ζωγράφισα και μετά μίλησα»

Μια σειρά από μικρά πορτραίτα νέων εικαστικών καλλιτεχνών, που δημιουργούν έργα ως σχεδιαστές, εικονογράφοι και κομίστες σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της τέχνης και της επαγγελματικής εφαρμογής της, επιχειρεί να παρουσιάσει στο artplay.gr η Ερατώ Κονδύλη. Ποδαρικό σε αυτήν την σειρά κάνει ο Χαρίδημος Μπιτσακάκης.

me

Ο Χαρίδημος Μπιτσακάκης είναι illustrator, ένας καλλιτέχνης από αυτούς που ‘πρώτα ζωγράφισαν και μετά μίλησαν’. Από παιδί ακόμα, το σχέδιο ήταν για αυτόν ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Και το βίωνε σαν επιτακτική ανάγκη έκφρασης του φαντασιακού. Σήμερα ο Χαρίδημος έχει “απαρνηθεί το πινέλο”, από τότε που ανακάλυψε την ηλεκτρονική γραφίδα και λάτρεψε το digital painting.  Πλέον έχει αφομοιώσει πλήρως αυτή την τεχνική. Επίσης αγαπά την πολυλειτουργικότητα και πλαστικότητα του πηλού και του αρέσει να τον συνδυάζει με την τεχνολογία σε μορφή video art ή installation.

Αν και από μικρή ηλικία δεν τον απασχόλησε συνειδητά η ιδέα της τέχνης σαν επάγγελμα, τελικά ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε να κάνει για να ζήσει, ακόμη και όταν δεν ήξερε αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του άρχισε να εκθέτει έργα του  σε online  galleries, γεγονός που οδήγησε σε μικρά commissions. Η εξέλιξη ήταν η τωρινή freelance απασχόλησή του. Συνεργάζεται ήδη με ιδιώτες ή ομάδες που επεξεργάζονται  projects, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με εταιρίες, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο, όπως εξηγεί. «Η πιο σημαντική δουλειά ενός freelancer illustrator», όπως τονίζει ο Χαρίδημος, «είναι αυτή που δημιουργεί για τον εαυτό του, καθώς είναι αυτή που σε εξελίσσει ως καλλιτέχνη και ταυτόχρονα δίνει ευκαιρίες για σημαντικές επαγγελματικές συνεργασίες. Ωστόσο παρά το ταλέντο και την σκληρή δουλειά, η τέχνη δεν είναι εύκολο να σε συντηρήσει οικονομικά, είναι κάτι σχεδόν αδύνατο. Ποτέ δεν θα μπορείς να είσαι σίγουρος για το οικονομικό όφελος. Η ζωή του illustrator δεν είναι εύκολη, υπάρχει πολύ πίεση και πολύ άγχος», προσθέτει ο Χαρίδημος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η δουλειά του στερεί πολλά από την προσωπική του ζωή, εξόδους, συναντήσεις και  επικοινωνία με φιλικά πρόσωπα, διακοπές, αργίες, ακόμα και το να κοιμάμαι βράδυ και να ξυπνάω πρωί. Έχει όμως και τα θετικά της, όπως το να δουλεύεις στο σπίτι, το να μπορείς να οργανώσεις όπως θέλεις τον χρόνο σου, αφού το ωράριο είναι ελεύθερο. Η μεγαλύτερη όμως χαρά είναι όταν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς σε αποζημιώνει με τέτοιον τρόπο που ξεχνάς όλη την κούραση και το στρες που έχεις υποστεί και σκέφτεσαι πόσο τυχερός είσαι!”

Ο μεγαλύτερος στόχος του Χαρίδημου είναι να δουλέψει ως consept artist σε εταιρείες που σχετίζονται με τις αγαπημένες του ταινίες (Star Wars) ή να εργαστεί για video games σε εταιρείες όπως η Ubisoft ή η Blizzard και φυσικά να ολοκληρώσει το προσωπικό του project, ένα εικαστικό έργο που συνδυάζει γλυπτική, video art και διάδραση.

Ερατώ Κονδύλη