Αρχιτεκτονική Εικαστικά

«Αρχιτεκτονική και Πίστη» από την CITYLAB 2015

Πανελλήνιο Συνέδριο-Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής CITYLAB 2015, με θέμα «Αρχιτεκτονική και Πίστη», διοργανώνει στην Πάτρα η ομάδα CITYLAB – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ σε συνεργασία με

την ΑΔΕΠ Α.Ε., τον Δήμο Πατρών, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας.

Επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης είναι ο Ιστορικός Αρχιτεκτονικής και Τέχνης Δρ. Παναγιώτης Πάγκαλος, Διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ την Ομάδα Οργάνωσης αποτελούν οι: Τρισεύγενη Αναστασοβίτη, Θάνος Κότσαλης, Σάρα Μάτσα, Ιωάννα Τρικόγια και Βίκυ Φαιλάδη.

Αντικείμενο του Συνεδρίου-Εργαστηρίου είναι να παραχθούν ιδέες με όραμα και προοπτική για την ανάπτυξη της πόλης των Πατρών προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της. Στο Συνέδριο-Εργαστήριο πρόκειται να συμμετάσχουν εξήντα φοιτητές σχολών αρχιτεκτονικής από όλη την ελληνική επικράτεια και θα δοθούν διαλέξεις από τριανταπέντε και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας. Οι εργασίες θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στις Αποθήκες Μπάρι (Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα), από την 25η Σεπτεμβρίου έως και την 2α Οκτωβρίου 2015.

Στο Συνέδριο-Εργαστήριο θα τεθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η πίστη; Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν; Ποιος διαμορφώνει τα αντικείμενα της πίστης; Ποιος διαχειρίζεται την πίστη και με ποια μέσα; Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ ιδεολογικής και θρησκευτικής πίστης; Πως ανταποκρίνεται η αρχιτεκτονική στις απαιτήσεις των πιστών; Ποια είναι η σημασία της μορφολογίας των λατρευτικών κτηρίων; Ποια θέση καταλαμβάνει η ναοδομία στην τρέχουσα ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική κατάσταση;

Στο εργαστήριο θα συμμετάσχουν με διαλέξεις – διδασκαλία οι: Αγγελής Γιώργος, Αλιφραγκής Σταύρος, Αντωνακάκη Σουζάνα, Αντωνακάκης Δημήτρης, Γιακουμακάτος Ανδρέας, Γιαννίτσαρης Γεώργιος, Γυφτόπουλος Σταύρος, Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης, Καζάκος Κώστας, Καλέρη Αικατερίνη, Καναρέλης Θεοκλής, Καρακούσης Άγγελος, Κουφόπουλος Πέτρος, Λάζαρης Ανδρέας, Λόης Γεώργιος-Νεκτάριος, Μαμαλούκος Σταύρος, Μάτσα Σάρα, Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, Μπαλαφούτης Θάνος, Μπάρμπας Κωνσταντίνος, Μπίρης Μάνος, Μωραΐτης Κωνσταντίνος, Ξηροπαΐδης Γιώργος, Πάγκαλος Παναγιώτης, Παπαναστασίου Ελένη, Παρούσης Μιχάλης, Πουλακίδα Κατερίνα, π.Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τερέζης Χρήστος, Τομπάζης Αλέξανδρος, Τουρνικιώτης Παναγιώτης, Τριανταφύλλου Γιώργος, Τσαγγαλάς Ευάγγελος, Τσιράκη Σοφία, Τσονάκας Βασίλης, Τσουκαλά Κυριακή.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, στις 12:00 μμ., στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Όθωνος Αμαλίας 6) με χαιρετισμό από τους εμπλεκόμενους φορείς.