Εικαστικά

Από τα Λαγκάδια με αγάπη : «Είστ’ ούλοι φερμένοι;»

Σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο του 1860 στα Λαγκάδια Αρκαδίας, η εικαστικός Ζάννα Αρτέμη εγκαινιάζει το Σάββατο 29 Ιουλίου τη νέα της δουλειά με τίτλο «Είστ’ ούλοι φερμένοι;» που σημαίνει «Έχετε έρθει όλοι;». Πρόκειται για ιδιωματισμό τοπικής διαλέκτου, η οποία διατηρείται ζωντανή στην ευρύτερη περιοχή έως σήμερα.

Ενώ όλα έδειχναν ότι η ζωή θα κυλήσει αρμονικά και φέτος το καλοκαίρι στο πέτρινο χωριό των Λαγκαδινών μαστόρων, ήρθε η στιγμή να γεννηθεί και να παρουσιαστεί αυτή η έκθεση σύγχρονης τέχνης, στο χώρο που της ανήκει, με σκοπό αφενός να προκαλέσει ερωτηματικά, απορίες και αμφισβητήσεις σχετικά με την υφιστάμενη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και αφετέρου να επαναπροσδιορίσει τη θέση του μέσα σε αυτήν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αρμονική συνύπαρξη και των δύο πλευρών.

Κοιτάζοντας κανείς το χωριό από ψηλά, αφήνει το μάτι του να χαϊδέψει κλιμακωτά τα κτίσματα στις πλαγιές του βουνού, ακολουθώντας έναν σπονδυλωτό άξονα. Την ίδια εικόνα δημιουργεί και το κτήριο στο εσωτερικό του, εκεί όπου λαμβάνει χώρα αυτή η έκθεση σύγχρονης τέχνης. Με άξονα τον μακρύ διάδρομο, μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε πολλά δωμάτια. Κι όπως τα σπίτια του χωριού, έτσι και οι χώροι όπου στήθηκαν τα έργα έχουν να διηγηθούν μοναδικές ιστορίες, ακριβώς σαν κι αυτές που ξεπηδούν μέσα από τα κείμενα που η καλλιτέχνιδα έχει επιλέξει, για να συνοδέψουν τα εκθέματά της.

Προσεγγίζοντας θέματα όπως οι υπαρξιακές αναζητήσεις, η καρποφορία της γης και η πολυπλοκότητα της περιβάλλουσας χλωρίδας, αυτή η έκθεση μάς καλεί να μπούμε στον κόσμο της τέχνης, βλέποντας τα πράγματα αλλιώς. Όπως είπε κι ο Γιάννης Κουνέλλης, «Γι’ αυτό ο καλλιτέχνης γίνεται καλλιτέχνης. Για τα πράγματα που λείπουν».

Η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του The Little Art Festival, διοργανώνεται από την Living Country.

Διάρκεια έκθεσης 29/7/2017 – 30/09/2017.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00-15:00 & 17:00-20:00.

Πληροφορίες έκθεσης στο Άρωμα καφέ, στο μπαρ Πλάτανος της κεντρικής πλατείας ή στο 6945877 783

M. Z