Οι δημιουργοί γράφουν

Η Σοφία Πάσχου γράφει για την Οδύσσεια

Πέντε ηθοποιοί της ομάδας Patari Project, ανεβαίνουν σε μια πλατφόρμα 1Χ1,60 και με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Πάσχου την μετατρέπουν στη σχεδία του Οδυσσέα, που πάνω της διαδραμματίζεται η Οδύσσεια. Η Σοφία Πάσχου γράφει στο artplay.gr γι αυτό το εγχείρημα.

Θελήσαμε να παραστήσουμε μια επική ιστορία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές των ηθοποιών. Δημιουργήσαμε τοπία χωρίς να στηριχτούμε σε σκηνικά μέσα, σε κουστούμια, μακιγιάζ, φωτισμούς, μουσικές…

Για τη δημιουργία της παράστασης, η πρώτη και κύρια ερώτηση που θέσαμε ως ομάδα είναι η εξής: Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Οι απαντήσεις που πήραμε μετά από αρκετούς μήνες προβών είναι δύο, οι οποίες όμως εμπεριέχουν ταυτόχρονα και όλες τις υπόλοιπες πιθανές απαντήσεις: Όλοι και Κανείς. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει Οδυσσέας, επειδή ακριβώς είμαστε όλοι Οδυσσείς… Γι’ αυτό το λόγο το όνομά του δεν θα ακουστεί ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Μέσα από το ταξίδι του, ο Οδυσσέας γνωρίζει διάφορες πτυχές του εαυτού του, των οποίων αγνοούσε την ύπαρξη. Εμείς εκεί ενδιαφερθήκαμε να σταματήσουμε. Δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να παρουσιάσουμε ολόκληρη την ιστορία της Οδύσσειας. Το ταξίδι που θα παρακολουθήσει ο θεατής είναι λοιπόν «καθοδηγημένο». Φωτίσαμε σε κάθε σκηνή αυτό που θεωρήσαμε ουσιαστικό, κι εκεί προσπαθήσαμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον του κοινού. Αυτό είναι άλλωστε κι ένα από τα χαρακτηριστικά της τεχνικής της πλατφόρμας, την οποία ακολουθεί αυστηρά αυτή η παράσταση. Προσπαθήσαμε να φωτίσουμε ακόμη ένα γεγονός που ίσως είναι λιγότερο γνωστό: το ότι στην Οδύσσεια βρίσκονται οι απαρχές της κωμωδίας. Σε αντίθεση με την Ιλιάδα, το χιούμορ έχει μια ιδιαίτερη θέση στις σκηνές της Οδύσσειας. Το κωμικό κλίμα μεταφέρεται και στη δική μας παρουσίαση της Οδύσσειας.

Η έντονη δημιουργική διαδικασία αποδείχτηκε ένα ταξίδι προσωπικό για το κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά. Γιατί πρόκειται για το ταξίδι ενός ήρωα που υπάρχει μέσα μας και που το ανακαλούμε κάθε φορά που μας χρειάζεται. Ευχαριστώ τους συνταξιδιώτες Γιάννη, Θεοδόση, Εριφύλη, Μιχάλη, Σάντυ, Κατερίνα και Κωνσταντίνο. Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

Σοφία Πάσχου

Σκηνοθέτις