Οι δημιουργοί γράφουν

Η Έλενα Καρανάτση συστήνει τον “Επόμενο Ηγέτη”

elena4 (1)

 

 

O «Επόμενος Ηγέτης» μου χτύπησε την πόρτα το καλοκαίρι του 2012. Ήταν λίγο πριν από τα γενέθλιά μου, σαν προεόρτιο δώρο. Σκέφτομαι, βέβαια, τώρα ότι μάλλον είχαν προηγηθεί αρκετές έρευνες αγοράς.

Η ιδέα: Διάβαζα τότε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για κάποιες μάλλον ζόρικες εξετάσεις. Οι σημειώσεις βουνό. Το άγχος είχε αρχίσει να πιάνει τις θερμοκρασίες της εποχής. Πελαγωμένη στα βάθη της Πολιτικής Οικονομίας με την οποία δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε και μεγάλη οικειότητα λοξοκοιτούσα στα άλλα πιο … φιλικά μαθήματα. Αυτές οι ματιές αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες. Μέσα στον ωκεανό της ύλης βρήκα τη σταγόνα που δεν έψαχνα. Ίσως, όμως, υποσυνείδητα και να την αναζητούσα.

Δεν θυμάμαι ακριβώς αν ήταν μια φράση ή μία παράγραφος που άναψε το αλάρμ της έμπνευσης. Ήταν, όμως, το εφαλτήριο.

Η διαδικασία: Το αρχικό σκέλος της ιστορίας γεννήθηκε γρήγορα και σταδιακά ο ένας ήρωας έμοιαζε να προσκαλεί τον άλλον στο παιχνίδι του. Ακόμα κι όταν επιχειρούσα να τους βάλω εμπόδια ή παγίδες, για να σιγουρευτώ αν άξιζαν τον κόπο οι συναντήσεις τους, τα λόγια τους και οι πράξεις τους, τα πρόσωπα του βιβλίου είχαν αποκτήσει πλέον το δικό τους χαρακτήρα και ήταν σε «θέση» σχεδόν να με καθοδηγούν.

Προσπάθησα να αφουγκραστώ τις αγωνίες τους, τις επιθυμίες τους, τις υποσχέσεις τους, τα βήματά τους, άλλοτε δειλά και άλλοτε πιο τολμηρά στη δημόσια και στην ιδιωτική τους ζωή. Ένιωσα σα να τους φιλοξένησα για ένα διάστημα χωρίς να τους κρίνω, αφήνοντάς τους πεδίο ελεύθερο. Την περίοδο της διόρθωσης – που μάλλον ήταν το πιο άχαρο και επίπονο κομμάτι της συγγραφής – έγινα κάπως πιο αυστηρή μαζί τους. Για το καλό τους, πιστεύω.

Εν τέλει, τους έδωσα 174 σελίδες για να μιλήσουν, να πολιτευτούν, να ερωτευτούν, να δεθούν μεταξύ τους, να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Η ιστορία με λίγα λόγια: Ένα τηλεοπτικό κανάλι λανσάρει τη δική του εκδοχή για τη διάσωση της Ελλάδας μέσα από τον «Επόμενο ηγέτη», ένα νέο ριάλιτι- παγκόσμια πρωτοτυπία(!) στο οποίο ο νικητής θα χρηματοδοτηθεί για την προεκλογική του εκστρατεία. Την ίδια περίοδο ενας ψυχίατρος, μια υποψήφια διδάκτωρ Φιλοσοφίας, ένας καθηγητής σκάκι, ένας πρώην περιπτεράς και μία άνεργη διευθύντρια λογιστηρίου παρουσιάζουν μια ομαδική μελέτη ως πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυο παράλληλοι κόσμοι, η τηλεοπτική δημοκρατία με σουρεαλιστικό ένδυμα και η κοινωνική δημοκρατία που επιχειρεί τη δική της υπέρβαση.

Πολιτική και έρωτας, έρωτας και πολιτική σε αρμονικές και δυσαρμονικές όψεις με την κωμωδία τους, το δράμα τους, τα θαυμαστικά τους, τα ερωτηματικά τους, τις άνω τελείες και τις ατέλειωτες ατέλειές τους.

Είναι άραγε κατάλληλα τα λογοτεχνικά πρόσωπα να σηκώσουν το βάρος της αποστολής που τους ανέθεσα και να μας ξεσηκώσουν;

Μέτρησα τις δυνάμεις τους και τις αδυναμίες τους και μέσα από αυτές και τις δικές μου. Μέχρι που μπορεί να φτάσει μια ιστορία που άλλοτε συμπιέζεται και άλλοτε απελευθερώνεται από τα πραγματικά γεγονότα του σήμερα; Μπορεί η επικαιρότητα να παντρευτεί τη μυθοπλασία;

Αν ναι, τότε κάπως έτσι γεννήθηκε ο «Επόμενος ηγέτης». Ως βιβλίο τουλάχιστον.

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ : Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελενα Καρανάτση

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: iwrite/Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

 

εξωφυλλο επομενος ηγετης