Φεστιβάλ

Μουσική πανδαισία στην Πάτμο

Πλούσιο και με οικολογικό χαρακτήρα, όπως κάθε χρόνο, είναι το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που διοργανώνεται στον Υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως.

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς και το Πνευματικού Κέντρο του Δήμου Πάτμου διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα που προσφέρει έξι ξι ημέρες γεμάτες μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης.

 

Alkis Baltas 1b

Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Mία συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο δύο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών: των 400 χρόνων από το θάνατο του μοναδικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου – Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Στη συναυλία προβάλλονται εικόνες από τα έργα του πρώτου και τη ζωή του δεύτερου, ενώ παίζει η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με Μαέστρο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Άλκη Μπαλτά και σολίστ στο τραγούδι τον Βασίλη Γισδάκη. (Σάββατο 30 Αυγούστου).

 

Corfu-Choir1c

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης η εξαιρετική Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, με Μαέστρο την Χριστίνα Καλλιαρίδου που θα παρουσιάσει παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από όλο τον κόσμο βασισμένα στην θρησκευτική παράδοση (Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου), ενώ ύμνους από το Βυζαντινό, μεταβυζαντινό, καθώς και το σύγχρονο ρεπερτόριο της Ψαλτικής Τέχνης με έμφαση στην Κρητική και Κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση θα αποδώσει η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης (Παρασκευή 29 Αυγούστου).

 

Pantelis Thalassinos

Επιπλέον, στην καθιερωμένη Συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, φέτος, ο Παντελής Θαλασσινός με τη συνοδεία οργανικού συνόλου θα τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια που οι στίχοι τους αναφέρονται στη Φύση. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου. (Κυριακή 31Αυγούστου).

CharlieChaplinthe-gold-rush-theredlist1

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές Βωβού Κινηματογράφου, για μικρούς και μεγάλους, τις οποίες συνοδεύουν μουσικά, ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, (την εκπληκτική ταινία “Ο Χρυσοθήρας” του Τσάρλι Τσάπλιν) και 10 μουσικοί, 4 εκτελεστές οργάνων και 6 χορωδοί του φωνητικού συνόλου “Eklipsis”, με Μαέστρο τον Ματθαίο Λεγάκη που θα ντύσουν με την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Σφυρή το αριστούργημα του Carl Theodor Dreyer Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ. (Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα).

 

Info

14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Πάτμος, 29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2014

Υπαίθριος χώρος του Ναού της Αποκάλυψης.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη