Έκθεση

DomeFest στο Πλανητάριο για την ισημερία

DOMEFEST

Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει την φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο επέλεξε τα καλύτερα βραβευμένα αποσπάσματα από όλα τα DomeFest και τα παρουσιάζει σε ένα μοναδικό ψηφιακό πανόραμα διάρκειας 40 λεπτών. Τα αποσπάσματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ψηφιακών παραγωγών για θόλους. Μινιμαλιστικές προσεγγίσεις, μελλοντικές εικόνες, περίτεχνες συνθέσεις, πειραματικές εργασίες, φανταστικοί κόσμοι και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις διαστημικών φαινομένων παρουσιάζονται με την εξαίρετη ποιότητα εικόνας και ήχου στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.

DOMEFEST (04)small

 

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό στις 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DomeFestείναι το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου. Ξεκίνησε το 2004 από το εργαστήριο ARTS (ArtResearchTechnologyScience) του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ με εμπνευστή τον DavidBeining, παράλληλα με την άνθηση του πρώτου «κύματος» ψηφιακών παραγωγών για θόλο, προορίζονταν είτε για Πλανητάρια (σε μεγαλύτερο ποσοστό) είτε για άλλες εφαρμογές σε θόλους. Κατά τη διάρκειά του προβάλλονται σύντομα αποσπάσματα (2 με 6 λεπτά περίπου) από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές παραγωγές και διαγωνίζονται στούντιο και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ακόμα και φοιτητές animation, γι’ αυτό και είναι πολύ αγαπητό και δημοφιλές σε όσους σχετίζονται με προβολές σε θόλους, καθώς και σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Οι κατηγορίες που βραβεύονται κάθε φορά είναι α) Φοιτητική εργασία β) Τέχνη γ) Design δ) Σενάριο – αφήγηση ε) Πρωτοπορία στ) BestofFest(το καλύτερο κομμάτι του φεστιβάλ) και ζ) Σκηνοθεσία.

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11).