Χορός

Το video του Master and Man από τον Πέτρο Σεβαστίκογλου

Τα σώματα παλεύουν να σωθούν από τον παγωμένο άνεμο, το χιόνι, αλλά και τον θάνατο που έρχεται. Στο βίντεο που ακολουθεί, από την παράσταση σύγχρονου χοροθεάτρου Master and Man, βασισμένη στην παραβολή του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος», η Αμάλια Μπένετ, επιτρέπει στον καθένα να διαβάσει

την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Μέσα στη θύελλα, σώματα, σπαράγματα από λόγια και τραγούδια.  Εμπνευσμένη από την παραβολή του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος» που καταδεικνύει το πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.

 

 

Ένα έργο για τρεις perfomer, τρεις τραγουδιστές και τη συμμετοχή των φοιτητών του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Σε μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, με τους Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβο Ριμένα και Νίκη Χαζιράκη. Κάθε Δευτέρα στο Θέατρο Πόρτα έως τις 16 Φεβρουαρίου.

τολστοι 2

Η Amalia Bennett επέλεξε να βασίσει την παράσταση Master and Man στο έργο του Τολστόι «Αφέντης και Δούλος». Διατηρεί τον χαρακτήρα της παραβολής του πρωτότυπου, ακριβώς επειδή επιτρέπει στον καθένα να διαβάσει την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Το ταξίδι που οδηγεί τα πρόσωπα του έργου στη συνάντηση με το θάνατο, την ενδιαφέρει, καθώς πρόκειται για κάτι που τους ενώνει και τους ξεπερνά. Αυτή η συνάντηση με τον θάνατο είναι εκείνη που αλλάζει τις διαστάσεις και κάνει το μεταφυσικό στοιχείο να έχει πρακτική εφαρμογή στο ταξίδι τους. Το πέρασμα από τον λόγο του Τολστόι γίνεται μέσα από το αφαιρετικό φίλτρο της κίνησης. Η Amalia διαλέγει για αυτό το έργο συνεργάτες που λειτουργούν με βάση το συναισθηματικό αισθητήριο, πέρα από την επαγγελματική τους κατάρτιση στα πεδία του θεάτρου, του χορού, της μουσικής. Η χορογράφος ξεκινά τις πρόβες ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να ταιριάξει στους άξονες της παραβολής και του ταξιδιού. Η ομαδική έρευνα καθορίζει τη βάση της χορογραφικής δράσης.

τολστοι 3

Για το έργο

Το έργο «Αφέντης και Δούλος» είναι μια παραβολή επιμελώς γραμμένη, η οποία παραμένει ζωηρή παρά τους βαρείς συμβολισμούς, και οι χαρακτήρες της είναι πολλά περισσότερα από το να αντιπροσωπεύουν απλώς την αρετή και την απληστία. Οι ήρωες είναι παγιδευμένοι σε μια εχθρική λίμπο μεταξύ αυτού και του άλλου κόσμου, και είναι μόλις 200 μέτρα μακριά από τον δρόμο, στη μέση μια χιονοθύελλας. Το να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω και να τα κάνεις ένα αριστούργημα, αποτελεί μια σύνθετη πεζογραφία που φέρει την προφανή απλότητα των γυμνών δέντρων σε ένα χιονισμένο τοπίο.

Chris Power, The Guardian

 

Συντελεστές

Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Πρωτότυπη σύνθεση και μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη
Τραγουδούν: Θεοδώρα Μπάκα, Φοίβος Ριμένας, Νίκη Χαζιράκη
Συμμετέχουν φοιτητές του δεύτερου έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Info

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ Μεσογείων 59,

τηλ. 210 77 11 333

Από 12 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2015

Κάθε Δευτέρα 21.15

Γενική είσοδος 10 €