Χορός

Το πρωτοποριακό θέατρο του Jerôme Bel στη Στέγη

Ο Ζερόμ Μπελ είναι από τους χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία – και όχι μόνο μεταφορικά. Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη δομή του ζωντανού θεάματος, αμφισβήτησε με χιούμορ και σοβαρότητα κάθε δεδομένη σύμβαση

και αποδόμησε την καθιερωμένη σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, το κοινό και το υλικό της παράστασης. Αιρετικός όπως πάντα, δημιουργεί αυτή τη φορά μια περφόρμανς σε συνεργασία με το Theater HORA, μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με διανοητικές αναπηρίες από τη Ζυρίχη.

Μετά από μια σειρά έργων που αποκάλυπταν τη σχέση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή ορισμένων σημαντικών σύγχρονων χορευτών, ο Μπελ στρέφει το βλέμμα του στη ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων πάνω στη σκηνή, με τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά και σαν να κάνει μια σπουδή πάνω στο τι σημαίνει χορός για αυτούς.

Οι έντεκα ηθοποιοί, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, αντιδρούν ελεύθερα, με το δικό τους τρόπο και πολλές φορές με χιούμορ στις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπελ. Η μοναδικότητά τους, οι αδυναμίες και οι ευαισθησίες τους αποκαλύπτουν την ενιαία, εν τέλει, ανθρώπινη φύση. Το έργο διαχειρίζεται την αναπηρία με ειλικρίνεια, όχι ως κάτι που θα πρέπει να κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πολιτικής ορθότητας, αλλά ως μέρος της ζωής, με αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ωμά αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό, έγινε δεκτό με αντιπαραθέσεις, αλλά και με επαίνους, όπου παίχτηκε μέχρι τώρα.

06_Lorraine dancing_Michael Bause

Συντελεστές

Σύλληψη: Jérôme Bel

Από και με τους: Noha Badir, Remo Beuggert, Gianni Blumer, Damian Bright, Matthias Brücker, Nikolai Gralak, Matthias Grandjean, Julia Häusermann, Sara Hess, Tiziana Pagliaro, Noha Badir, Remo Zarentonello

Βοήθεια και μετάφραση: Simone Truong, Chris Weinheimer

Δραματουργία: Marcel Bugiel

Βοηθός του Jérôme Bel: Maxime Kurvers

Διεύθυνση παραγωγής: Ketty Ghnassia

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Theater HORA: Michael Elber

Εκγύμναση ηθοποιών του Theater HORA: Urs Beeler

Γενικός διευθυντής του TheaterHORA: Giancarlo Marinucci

Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά: Γιάννης Καλιφατίδης

Info

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Κεντρική Σκηνή

12, 13 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20:30

Διάρκεια: περ. 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Γλώσσα: Ελβετικά γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους