Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Σοφία Μαυραγάνη : «Η πάλη με το ηρωικό είναι ανεξάντλητη»

“Τη δημιουργία του έργου κινητοποίησε μια ανεξήγητη αντιπάθεια που έτρεφα για κάθε τι που τιτλοφορείται ως ηρωικό», γράφει μεταξύ άλλων στο artplay.gr η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «The Hero»

που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Πόρτα στις 30 Νοεμβρίου, ένα σόλο με το Νώντα Δαμόπουλο, βασισμένο στην έννοια του ήρωα.
“Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες” είπε ο Βertolt Brecht. Είμαστε σήμερα ικανοί να υποστηρίξουμε συλλογικούς άθλους ή όχι; Και αν δεχτούμε τελικά ότι οι ήρωες είναι περιττοί, τί θα γίνει με όλες αυτές τις καταπληκτικές φιγούρες που έχουν εξιτάρει τη φαντασία τόσων γενεών και έχουν εμφυσήσει πρότυπα συμπεριφοράς και γενναιότητας, καταπολεμώντας το κακό;
Η τριβή με το θέμα, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, απάλυνε την αρχική αντιπάθεια και έδωσε τη θέση της σε ένα νέο, υπό διαμόρφωση συναίσθημα. Πλησιάζοντας στην πρεμιέρα του έργου συνειδητοποιώ όλο και πιο καθαρά ότι το έργο είναι αυτό ακριβώς: Ένα συναίσθημα υπό διαμόρφωση.
Ο “Ήρωας” του έργου, εμπλέκεται σε ένα σκηνικό ταξίδι ανοιχτό στη συναισθηματική πρόκληση. Στέκεται απέναντί μας και απέναντι σε αυτό που του συμβαίνει με την ίδια βαρύτητα και μας διηγείται με τρόπο διαισθητικό, παράδοξο και ενίοτε σκωπτικό την δική του αγωνία.
Με τον ίδιο διαισθητικό τρόπο αντιμετωπίστηκε και η μεγαλύτερη δυσκολία του έργου, που είναι το ίδιο το θέμα του, το τόσο ευρύ, πολύπλευρο, πολύτροπο και «πολυπαιγμένο».
Η δύναμη της έννοιας του ηρωικού είναι αλόγιστη και η πάλη μαζί της ανεξάντλητη. Αυτό με το οποίο έχουμε συντονιστεί όλοι οι συντελεστές και μοιραζόμαστε, είναι η κρυφή γοητεία, ο ύπουλος προβληματισμός και πάνω από όλα η συναισθηματική πρόκληση στην οποία μας εμπλέκει αυτός ο ήρωας.

Σοφία Μαυραγάνη

*φωτό εξωφύλλου Δέσποινα Σπύρου