Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

Πέρσα Σταματοπούλου. Χορογραφώντας τη … Σιωπή

Την παράσταση Σιωπή παρουσιάζει με την ομάδα Σύγχρονου Χορού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έως τις 31 Ιανουαρίου, η χορογράφος Πέρσα Σταματοπούλου.

Ζητήσαμε από την κ. Σταματοπούλου, η οποία άνοιξε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα το κεφάλαιο «μοντέρνος χορός», να μας εξηγήσει πως χορογραφείται η Σιωπή.

«Το συγκεκριμένο έργο προέκυψε από το ερώτημα «γιατί οι άνθρωποι σωπαίνουν», το οποίο έθεσα στον εαυτό μου, παρατηρώντας απλανή βλέμματα και μοναχικά σώματα.

Ξεκινώντας από κάτι τόσο βασικό και γενικό άρχισα να σκέφτομαι τις αιτίες και τις αφορμές που δημιουργούν συνθήκες σιωπής και τις διαφορετικές εκδοχές της.

Πόσος φόβος, ελπίδα, προσμονή, παρατήρηση, απόσταση και ενδοσκόπηση κρύβονται πίσω από τις σιωπές μας;

Πόσες είναι επιλογές μας και πόσες διαμορφώνονται από συνθήκες που δεν ελέγχουμε;

Σ΄ έναν κόσμο που πολλές φορές χάνεται και αποπροσανατολίζεται από ακατάσχετη φλυαρία, η σιωπή ως επιλογή μοιάζει το πιο σταθερό σημείο επανεκκίνησης και επαναπροσδιορισμού.

Προσέγγισα τη σιωπή ως ένα φαινόμενο μεγάλης έντασης και πυκνότητας που δεν περιορίζεται μόνο στο ακουστικό κομμάτι της (θόρυβος – σιωπή), αλλά επεκτείνεται σ έναν συναισθηματικό, βιωματικό κόσμο που κουβαλάμε μέσα μας.

Ο κενός χώρος, η απουσία, η στιγμή πριν και μετά από ένα συγκρουσιακό γεγονός ή μία πτώση, η γαλήνη της αποδοχής, η αναζήτηση της ησυχίας μέσα σ ένα στρεσογόνο, ηχητικό περιβάλλον, είναι μερικά από τα στοιχεία που ερευνήσαμε με τους συνεργάτες μου, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τι σημαίνει για τον καθένα μας η σιωπή.

Τα σώματα γίνονται φορείς πολλών, διαφορετικών καταστάσεων συναρμολογώντας ένα κινητικό τοπίο, όπου η σιωπή αναδύεται χωρίς να περιγράφεται, μέσα από μία λιτή και αφαιρετική οπτική.

Η σιωπή για μένα βρίσκεται παντού, στη φύση, στον άνθρωπο, αιωρείται και γίνεται γέφυρα ανάμεσα στον εξωτερικό και τον εσωτερικό κόσμο».

Πέρσα Σταματοπούλου

Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου | Σιωπή, στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ.

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ.   Πέρσα Σταματοπούλου (σε συνεργασία με τους χορευτές)

ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Coti K.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ. Kenny Mc Lelan

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ. Ιωάννα Τσάμη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ. Αλέκος Αναστασίου

ΧΟΡΕΥΟΥΝ. Ιωάννα Αποστόλου, Τάσος Καραχάλιος, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αρης Παπαδόπουλος.

Info

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

28 – 31 Ιανουαρίου

Τιμές εισιτηρίων:

18 €

Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €