Χορός

Πατρίτσια Απέργη: «Και εμείς μετανάστες της τέχνης είμαστε»

πατριτσια απεργη 2

 

Οι ανέστιοι, οι άνθρωποι χωρίς τόπο, αυτοί που περιπλανώνται, οι ταξιδευτές που παίρνουν έναν δρόμο με την θέλησή τους ή όχι, εκείνοι που ακολουθούν ηθελημένα ή μη μια κατεύθυνση, αποτέλεσαν την έμπνευση της χορογράφου Πατρίτσιας Απέργη η οποία μιλά στο artplay.gr για την χοροθεατρική παράσταση “ Πλάνητες ” που ανεβαίνει την Τρίτη 22 Ιουλίου στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

πλανητες 4

” Το τί σημαίνει να είσαι ξένος, βρέθηκε στο επίκεντρο της αναζήτησης από την ομάδα Αερίτες, μια αναζήτηση για τις μνήμες, τα βιώματα, τις αποσκευές των ανθρώπων που περιπλανώνται για αναζήτηση νέων πραγμάτων. Διανύσαμε μια μεγάλη πορεία και κάναμε ένα μακρύ ταξίδι για τη δημιουργία του έργου, που συμπεριλαμβάνει τον σύγχρονο μετανάστη, τον κατ’ ανάγκη περιπλανώμενο, τον εκπατρισμένο, τον ξένο. Ο δρόμος είναι ο τόπος της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ενσωμάτωσης, της ανοικειότητας, της αναγκαστικής βίας, της εξορίας. Μας απασχολεί ποια στοιχεία αγκαλιάζουν ή απορρίπτουν οι κοινωνίες. Ερευνήσαμε κινητικά χορούς και φυλές που έχουν το ταξίδι στο κέντρο της ζωής τους.

 

πλανητες 6

Μελετήσαμε το φλαμένγκο των τσιγγάνων, κέλτικους, αραβικούς και αφρικάνικους χορούς. Στην παράσταση διερευνάται η έννοια της απώλειας, της οδύνης, του διχασμού, αλλά και της συνάντησης, της αναγνώρισης, της πρόσμιξης, της λαχτάρα για ένταξη χωρίς απώλεια της ταυτότητας. Πρόκειται για ένα αρχετυπικό ταξίδι γι’ αυτό και μετέχουν μόνον άνδρες χορευτές. Κατά παράδοση οι άνδρες είναι αυτοί που φεύγουν απ’ το σπίτι για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Η γυναίκα μένει πίσω, σηματοδοτώντας την εστία και την πατρίδα. Η παράσταση κατ’ επέκταση φωτίζει και τους καλλιτέχνες, που μετανάστες της τέχνης τους ταξιδεύουν παντού χωρίς να μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σ’ αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάνουμε τέχνη, με το να εκφράζουμε ερωτήματα σε σχέση μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα».

 

πλανητες 2

Η λέξη Πλάνητες προέρχεται απ’ το πλανώμαι αλλά και από τους πλανήτες οι οποίοι γυρνάνε γύρω απ’ το ηλιακό σύστημα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Mουσική σύνθεση:
Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνογραφία:
Aντρέας Ράγκναρ Κασάπης
Κοστούμια:
Πατρίσια Απέργη, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Φωτισμοί:
Νικός Βλασόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας:
Roberto Fratini
Βοηθοί χορογράφου:
Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου
Βοηθός σκηνογράφου:
Kωνσταντίνος Μιχαλακέας
Τεχνικός σκηνής:
Andrian Fluture
Φωτογραφία:
Tάσος Βρεττός
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού:
Kαλλίνα Κυρατσούλη
Προώθηση – Διεθνής επικοινωνία:
Φρόσω Τρούσα

Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

Δημιουργικοί συνεργάτες: Νάντη Γώγουλου, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Μάρω Μαρμαρινού, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρθα Πασσακοπούλου, Μαργαρίτα Τρίκκα

Συμπαραγωγή: Maison de la Danse (Λυόν), Hellerau Europäisches Zentrum der Künste (Δρέσδη), Mercat de les Flors (Βαρκελώνη), Graner (Βαρκελώνη), Tanzhaus NRW (Ντύσσελντορφ), DanceIreland (Δουβλίνο), Κέντρο Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν (Αθήνα), Dance Cultural Center (Αθήνα)

Yπό την αιγίδα του modul-dance και του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου Rillieux-la-Pape

Με την υποστήριξη του modul-dance και του Πολιτιστικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

πλανητες 7