Οι δημιουργοί γράφουν Χορός

“Πάνω στην ιδέα της μοναδικότητας δημιουργήθηκε ο Απόηχος”

“Το έργο “ΑΠΟΗΧΟΣ” της συμπεριληπτικής ομάδας χορού “ΈΞΙΣ” είναι μία μοναδική σύμπραξη. Είναι μοναδική γιατί ο κάθε χορευτής και η κάθε χορεύτρια έχει μία μοναδική ταυτότητα. Το κάθε άτομο αποτελεί μία μονάδα που οριοθετείται από ένα εξωτερικό περίβλημα και έναν μοναδικό εσωτερικό κόσμο και εκεί διαμορφώνονται οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές εμπειρίες”, εξηγεί στο artplay.gr η χορογράφος Άννα Βεκιάρη με αφορμή την παράσταση που θα δοθεί στο θέατρο Ίσον της οδού Μελενίκου στο Βοτανικό, 7, 14, 21 & τις Κυριακές 8, 15 και 22 Μαρτίου. “Η κίνησή μας εκφράζει τη βιωμένη εμπειρία που φέρει ο άνθρωπος.  Η διαφορετικότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε το ρυθμό, την ταχύτητα και την ποιότητα της κίνησης αποτελεί μοναδικό γνώρισμα του καθένα. Οι σχέσεις ξεκινούν όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και παίρνουν μορφή μέσα από τη σύμπραξη των ξεχωριστών βιωμάτων.

Πάνω σε αυτή την ιδέα δημιουργήθηκε ο “ΑΠΟΗΧΟΣ”. Στην ιδέα της μοναδικότητας. Η ένωση ανάμεσα στους έξι χορευτές μεταφράζεται κινητικά στο πώς η προσωπική κίνηση καταλήγει να γίνεται συντονισμένη χωρίς η απόλυτη ομοιομορφία να είναι αυτοσκοπός. Στόχος της παράστασης είναι να μπορέσει να περάσει τη σημαντικότητα της συμπερίληψης και του μοναδικού, στη δημιουργική και καλλιτεχνική διαδικασία, ως απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για τη δημιουργία παραστάσεων που δεν βαδίζουν σε μονοπάτια γνώριμα, αλλά βγαίνουν από τα στερεότυπα και αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης.

Αυτή είναι και η αξία της συμπερίληψης στο χορό, αλλά και στην Τέχνη γενικότερα. Δεν είναι μόνο  αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, αλλά και νέος δρόμος προς τη δημιουργία.

Για εμάς η ομοιομορφία είναι συνώνυμη της μονοτονίας. Η ουσία της δημιουργικότητας κατά τη διάρκεια των προβών και της δημιουργικής διαδικασίας έγκειται στην ελευθερία της έκφρασης και της κίνησης. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στην ποικιλομορφία. Η αναπηρία σε φέρνει κατευθείαν σε επαφή με την ύπαρξη της ποικιλομορφίας και ευτυχώς σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις «αναγκαστικά» σε νέους τρόπους δουλειάς και αντίληψης σε σχέση με το χορό.

Στις πρόβες μας δουλεύουμε με βασικό εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό έτσι ώστε να μένει ζωντανή η ανάγκη για δημιουργικότητα. Στόχος είναι ο κάθε χορευτής και η κάθε χορεύτρια να μπορέσει να βρει τη θέση του στην ομάδα διατηρώντας το δικό του μοναδικό χαρακτηριστικό, αναπτύσσοντας τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα και μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλήγουμε στο να δημιουργούμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η αυτονομία του κάθε χορευτή-καλλιτέχνη. Χρειαζόμαστε χορευτές και χορεύτριες ενεργούς κατά τη διάρκεια της σύνθεσης μίας χορογραφίας και όχι απλά εκτελεστικά όργανα, γιατί έτσι ενδυναμώνεται η ομάδα. Ειδικά για τους ανάπηρους χορευτές και χορεύτριες, στόχος μας είναι να μπορέσουν να εκπαιδευτούν και να αυτονομηθούν καλλιτεχνικά.

Είμαστε μία ομάδα που προωθεί και ακολουθεί το δρόμο της συμπερίληψης και της συνδιαμόρφωσης, γιατί πιστεύουμε πολύ στην ύπαρξη υποκειμενικότητας και αντικειμενικότητας, ή αλλιώς στις έννοιες της πραγματικότητας και του πραγματικού και θέλουμε να διατηρούμε ζωντανούς και τους δύο κόσμους”.

Άννα Βεκιάρη

Συντελεστές:

 

Σύλληψη – Χορογραφία: Άννα Βεκιάρη, Νατάσα Γάτσιου

Συνδημιουργία υλικού: Άννα Βεκιάρη, Νατάσα Γάτσιου, Ειρήνη Ζάττα, Σταύρος Ζαφείρης,

Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Μαρία Κώττη

Μουσική: Αργύρης Γ.

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Προγραμματισμός φωτισμών: Βασίλης Οικονόμου

Φωτογραφίες: Κώστας Χατζόγλου

Ερμηνεύουν: Άννα Βεκιάρη, Νατάσα Γάτσιου, Ειρήνη Ζάττα, Σταύρος Ζαφείρης, Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Μαρία Κώττη

Ημέρες: Σάββατα 7, 14, 21 & Κυριακές 8, 15, 22 Μαρτίου

Ώρα: 21:30

Διάρκεια: 35′

Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 8 ευρώ, Μειωμένο: 5 ευρώ

Εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στο Viva.gr

Τηλέφωνα κρατήσεων: 2130411546 & 6947975002

 

Θέατρο ΊΣΟΝ

Μελενίκου 33, Βοτανικός (Μετρό Κεραμεικός)

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε χρήστες αμαξιδίου και εμποδιζόμενα άτομα.