Χορός

Ο Παπαιωάννου χορεύει για την Πίνα

Εννέα χρόνια από τον αναπάντεχο θάνατο της Πίνα Μπάους, το θαυμαστό δημιούργημά της, το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, ανοίγει για πρώτη φορά απόψε, Σάββατο 12 Μαίου,  τη θρυλική σκηνή του, στον Έλληνα Δημήτρη Παπαιωάννου που θα χορέψει για εκείνην!

Το έργο με τον τίτλο «New Piece I» είναι το πρώτο που επιλέχθηκε για να ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Χοροθεάτρου που άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου χορού. Την επιλογή του διεθνούς Έλληνα χορογράφου και εικαστικού, είχε η νέα διευθύντρια  Αντόλφ Μπίντερ που αναζητούσε καλλιτέχνες που να μπορούν να συνομιλήσουν με τον τρόπο της Πίνα, να μπορούν να ερευνήσουν τι σημαίνει “χοροθέατρο” στον 21ο αιώνα. Δημιουργούς που να συνδυάζουν πολλά είδη τέχνης, από τα εικαστικά και το θέατρο έως το σινεμά και τη φιλοσοφία.

Η παράσταση, που θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, θα ανέβει στην Αθήνα και την Κεντρική Σκηνή της Στέγης τον Δεκέμβριο, καθώς είναι μια συμπαραγωγή της, από κοινού με το  Théâtre de la Ville του Παρισιού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου και το Holland Festival του Αμστερνταμ  όπου θα παρουσιαστεί 20 με 22 Ιουνίου. Θα ταξιδέψει επίσης σε Λονδίνο και Παρίσι έως τον Ιούλιο του 2019.

Μετά τον Δημήτρη Παπαιωάννου θα ακολουθήσει στις 2 Ιουνίου, ο  Νορβηγός χορογράφος Αλαν Λουσιέν Ογεν με το δικό του «New Piece II».

Μ. Ζ

Φωτογράφος : Julian Mommert